Октоберфест

12.10.2010
Октоберфест

След Берлин и Хамбург, Мюнхен е третият най-голям град в Германия и домакин на един от най-шимните, весели и приятни фестивали в световен план – Октоберфест. До голяма степен Октоберфест е нещо като рекламна картичка на Мюнхен и повишава популярността на града в цял свят. По време на есенния сезон, когато се провежда Октоберфест в този немски град, разположен в полите на Баварските Алпи се стичат над 6 000 000 посетители не само от Германия, но и от всички краища на планетата, които идват на Октоберфест, за да удостоят този най-популярен бирен празник с нужното внимание.

По време на Октоберфест посетителите на Мюнхен някак оставят на заден план безспорните му културно исторически и архитектурни забележителности като Фрауенкирхе (Катедралата „Св. Богородица“) и популярната Пинотека. Октоберфест се счита за най-масовият народен празник в света, като е достоен конкурент по посещаемост на Карнавала в Рио де Жанейро.

Най-големият бирен празник в света – Октоберфест, има вече вековни традиции, като до ден днешен всяка година в края на септември милоиони гости на Мюнхен започват да изпълват улиците на града в очакване на началото на Октоберфест. Това шумно бирено шествие започва от септември и приключва през октомври, всяка година от 1810 г. насам. Началото на вековната традиция на Октоберфест е поставено с първия панаир, който се провежда на на 12 октомври 1810 година.

Първообразът на днешния Октоберфест представлявал пищно тържество, посветено на сватбата на принц Лудвиг Баварски с принцеса Терезия фон Заксен-Хилдбургхаузен. По случая всички граждани на Мюнхен били поканени на ливадата пред градската кула, за да изпият по чаша-две за здравето на височайшите младоженци. От този момент насам традицията Октоберфест се спазва всяка година. По някое време Октоберфест в Мюнхен преминавал под знака на конните състезания на поляните край града, известни като ливадите Терезия.

В самото начало на Октоберфест по ливадите Терезия не се е продавала бира. Малко по малко се разрешава продажбата на алкохол, а постепенно и на храна. Най-напред на поляните се редяли щандове, а първите халета за бира се появяват едва в края на 19 век. През 19 век забавленията включват катерене по дървета и тичане с краката в чували. През 1880 г. Октоберфест се осветява за първи път с електричество. Дванадесет години по-късно на Октоберфест се появява и първата стъклена халба бира, които се отличават с размерите си.

Огромните халби с пиво са нявсякъде на Октоберфест. Типично те побират цял литър бира, която е специално местно немско производство. Пивоварите приготвят специално за Октоберфест местната германска бира вазен. Този тип хмелова течност е известен с това, че е доста силен, като се произвежда единствено от тукашни майстор-пивовари. Традиционните еднолитрови халби се наричат с името мас.

Октоберфест

Историята на Октоберфест (Octoberfest) разказва как през 1980 г. при бомбен атентат на празника загиват 13 души, а цели 200 са ранени. От 1810 г. до 2008 г. Октоберфест не се е провеждал 24 пъти поради воини, холера и хиперинфлация. Всъщност началото на Октоберфест такъв, какъвто се празнува и днес (с тонове бира) е поставено през 1896 г., когато местен бизнесмен, работещ с тукашните пивовари, опъва огромни палатки и началото на бирената фиеста е поставено.

Днес Октоберфест привлича милиони туристи от цял свят, които прииждат в Мюнхен специално за събитието – да пият бира на корем и да слушат традиционна баварска музика. Официалната статистика сочи, че за близо месец в Мюнхен по време на Октоберфест се изпиват повече от 6-7 милиона еднолитрови халби с бира. Покрай бирата на корем на Октоберфест се изяждат близо 400 000 наденички, към 650 000 пилета, над 90 цели вола. Останлите бирени мезета включват още тонове кисело зеле, както и макарони със сирене.

4.8
Общо гласували: 5
5 4
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати