Корковадо в Бразилия

Rosi TrifonovaRosi Trifonova
Администратор
2k
Бразилия Корковадо

Корковадо е наименованието на планина, в полите на която е разположен неповторимият Рио де Жанейро. Това емблематично бразилско възвишение достига височина 710 метра. Корковадо е изцяло гранитен връх, който е включен в рамките на националния парк Тижука. Тази бразилска защитена територия обхваща обща площ от 8 154 акра гора в сърцето на града. Хълмът Корковадо дължи своята световна популярност на построената на върха му статуя на Исус.

Този огромен монумент, изобразяващ Спасителят Христос с ръце разтворени да посрещнат света, е един от най-известните паметници в световен план, като същевременно е неизменна част от визитната картичка на Рио де Жанейро и цяла Бразилия. Статуята на Спасителя на Корковадо достига височина 38 метра, като оригиналното й име е Cristo Redentor или Христос Спасителя. До статуята на върха на Корковадо (Corcovado) се стига с малко влакче, което тръгва от квартала Козме Велйо, преминава през тропически гори, след което стига до подножието на самата фигура на Божия син.

Докато туристите, запътили се към най-високата и емблематична за Бразилия част на Корковадо, пътуват с влакчето нагоре към гигантската фигура, те имат възможност да се насладят на уникални гледки към Рио де Жанейро. Същевременно от по-ниските нива на планината, самият връх на Корковадо е не по-малко впечатляващ, отколкото спиращата дъха панорама от най-високата му точка. Под планината Корковадо остава гъстата растителност на гората Тиджука.

Днес там са изградени множество туристически атракции, които са магнетично място за посетители от цял свят, дошли да прекарат незабравими мигове в Рио де Жанейро и неговата най-голяма туристическа забележителност на върха на Корковадо. Сред атракциите в полите на Корковадо са естествени водни басейни и водопади, Параклиса Майринк, който е красиво украсен с прекрасни стенописи от Кандидо Портинари, който е един от най-известните, бразилски, модерни художници.

Статуята на Исус Христос на върха на Корковадо е отворена за посещения всеки ден от 8:00 до 18:00 часа; като входната такса е около 20 долара, в които обаче влиза и пътуването с влакчето до върха. Целият маршрут до върха на Корковадо е около 3, 8 километра. Двете влакчета, които пътуват нагоре надолу по планината Корковадо имат капацитет от 380 пътници всяко.

Корковадо в Бразилия

Върхът Корковадо е разположен западно от централната част на Рио де Жанейро, но се намира изцяло в рамките на атрактивния бразилски град. В буквален превод от португалски Corcovado означава "гърбица". Годишно над 300 000 туристи от цял свят се изкачват на Корковадо, за да се докоснат от близо до този известен монумент на Спасителя.

От наблюдателната платформа на върха Корковадо посетителите могат да се насладят на прекрасна гледка към околните бразилски планини, морето, атрактивните плажове Копакабана и Ипанема. Доста често върхът на Корковадо е обвит от облачна маса, което не е плюс за добрата гледка отгоре.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
510
46
31
24
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати