Pochivka.com»Статии и Новини»Замъци»Дворецът в Майсур

Дворецът в Майсур

Rosi TrifonovaRosi Trifonova
Администратор
2k
Дворецът в Майсур

Дворецът Майсур (Mysore Palace) е един от великолепните замъци в Индия. Този красив палат се намира в южната част на страната, в едноименния град Майсур, който е столица на областта Wodeyars. Градът и двореца Майсур са в състояние да очароват всеки почитател на източните култури.

Тук има уникален старомоден си чар, съчетан с богатото историческо наследство на Индия. Повечето от великолепните дворци в Майсур са заобиколени от прекрасни градини, които се редуват с атрактивни свещените храмове. Посещението на замъка Майсур гарантира, че ще успеете да се докоснете до старинния чар на индийската традиция.

Вдъхновяващият комплекс на Майсур е строен през 14 век от Wodeyar. През следващите векове раджата преместил цтолицата от града и Майсур започва да гуми стратегическото си значение на столица и културен център. През 1638 година от удара на една мълния дворецът Майсур претърпява сериозни щети. Малко след това дворцовият комплекс е ремонтиран от раджата Ranadhira Kanteerava Narasa. Една основна реконструкция дворецът Майсур претърпява през 1803 година.

След това обаче палатът е почти унищожен от разразил се пожар през 1897 година по време на сватбата на принцеса Jayalakshmanni. Архитектурният стил на двореца Майсур е често описва като уникална смесица между индо-сарацински, индуистки, мюсюлмански, райпут (Rajput) и готически архитектурен стил.

Целият Майсур е издигнат на три нива, като е построен изцяло от каменни блокове от сив гранит. Тези сивкави отенъци създават прекрасна хармония с розовикавите куполи на замъка, построени от мрамор. Дворецът Майсур е впечатляващ със своята висока 145 фута пететажна кула. Целият палат е заобиколен от вдъхновяваща градина, в която се усеща голяма част от страинната атмосфера на града и замъка.

Mysore

Триетажната конструкция на двореца Майсур с неговите мраморни розови куполи и сивогранитени стени е дело на архитекта Хенри Ъруин (Henry Irwin). Фасадата на Майсур е забележителна с нейните седем просторни арки и две по-малки, които съпътстват централната арка. Внушителните високи стълбове на арката са уникална картина. Над централната арка може да се види една впечатляваща скулптура на Gajalakshmi, която е индийска богинята на богатството, просперитета, късмета и изобилието. Богинята е изобразена, като около нея са моделирани и слонове.

Всяка година дворецът Майсур става естествен фон на фестивала Mysore Dasara, по време на който известни артисти изнасят представления на голяма и атрактивна сцена. Това събитие се счита за най-екстравагантното мероприятие, което се провежда в град Майсур. Ако имате възможност посетете замъка Майсур в месеците септември и октомври. Задължително вижте двореца вечерно време, когато светлинните инсталации сътворяват цяло чудо, подчертавайки детайлите по фасадата и цялостната красота на двореца Майсур.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3
50
40
32
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати