Крепостта Агра

Rosi TrifonovaRosi Trifonova
Администратор
2k
Крепостта Агра

Индийският град Агра е средновековната столица на могулски Хиндустан, която днес е особено интересна и атрактивна дестинация най-вече заради невероятната едноименна крепост Агра (Agra Fort). Тя се намира на около 2, 5 километра северозападно от неповторимия шедьовър Тадж Махал. Крепостта Агра се счита за най-важното укрепление на територията на Индия, като днес тя е включена в списъка със Световното културно наследство на ЮНЕСКО.

Историята на самият град започва през 1502 година, когато по тези индийски земи идва афганския владетел на Делхи Сиканер Лорди. Градът става негова столица през 1504 година. След около 22 години милионната армия на сина на Сикандер Лорди – Ибрахим, е победена от турчина Бабур, потомък на Тимур и Чингиз Хан, който се изправя със своите 25 000 отлично подготвени бойци.

С неговата победа се слага началото на най-великата династия в Индия – династията на могулите. Бабур (1483-1530 година) бил известен като освен като велик държавник, още като приключенец, поет и войн. Той не харесвал Агра, нито Индия като цяло, но прави Агра своя столица. Династията, която води началото си от него, управлява Индия до завладяването на Делхи от Персите през 1739 година, като запазва своето влияние чак до 1858 година, когато Британците свалят от власт Шах Бахадур II.

В целия този, изпълнен с непрестанни военни сблъсъци период, крепостта Агра играе фундаментална роля. След смъртта на Бабур на престола застава неговият син Хюмаюн. А неповторимият форт Агра е дело на неговия син – Акбар, който е най-великият от могулските владетели. Акбар бил с необичаен характер и неговите житейски разбирания, включвали ценостна система на базата на Исляма, Индуизма, Сикхската и Християнската религии.

Именно това дава отражение в сложната архитектура на крепостта Агра. Според някогашни пътешественици по онова време каменните блокове, от които са изградени стените на крепостта Агра са толкова плътно подредени, че между тях не може да бъде пъхнато дори острието на нож.

По подвижен мост се стига до главния вход на форта Агра. Порталът е построена от внука на Акбар Шах Джахан през 1665 година в чест на Рао Амар Синкх. Самото строителство на крепостта Агра започва през 1565 година на мястото на стария форт Бадалгар, който Акбар разрушава. Според историческите данни, Акбар е наредил издигането на повече от 50 сгради, защитени от двойни, на места тройни стени. Мястото на крепостта е стратегически подбрано, като тя се намира на брега на река Ямуна.

Една значителна част от сградите, построени от Акбар били съборени от неговия внук Шах Джахан, който не намирал в тях нужната пищност и предпочитал белия мрамор пред червения пясъчник, с който дядо му строял. От строежите на Акбар по крепостта Агра до наши дни са оцелели стените на самия форт заедно с наблюдателните кули и бойници, барабанните кули, които са построени над портите. Някога те имали функцията са оповестят пристигането на императора.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.6
53
42
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати