Крепостта Мехрангарх

24.04.2010

Наред със забележителния Умайд Бхаван в столицата на индийската провинция Раджастан (Rajasthan) - Джодхпур (Jodhpur), величието на индийските махарджи и владетели са завещали на настоящите и идни поколения една от най-забележителните крепости на територията на цяла Индия – Мехрангарх (Mehrangarh Fort).

Крепостите Мехрангарх и Умайд Бхаван опасват от своите високи хълмове града сякаш са стражи, които го пазят. Днес фортът Мехрангарх е известен най-вече с това, че в него се помещава най-добрия и интересен музей в тази индийска местност.

Крепостта Мехрангарх

Крепостите Мехрангарх доминира над градската зона от своя хълм, който достига височина от 125 метра. Строежът на внушителната конструкция на двореца Мехрангарх започва през 1459 година, като е разпореден от основателя на Джодхпур. Основната част от крепостта обаче е доведена до крайно изпълнение по времето Джасвант Сингх в периода между 1638 и 1678 година.

Окончателната форма на внушителната Мехрангарх представлява един от най-внушителните дворци, с които Индия днес може да се похвали. Оградните стени на крепостта Мехрангарх достигат до 36 метра височина, а на ширина те са около 21 метра.

Освен грандиозни размери Мехрангарх е забележителен и с изящната си стенна декорация и големи живописни дворцови пространства.

Заедно с Мехрангарх е израснал цял укрепен град, възникнал около форта Мехрангарх. В него може да се влезе през една от седемте му порти. Най-голямата от тях е Джай пол или т.нар. Врата на победата.

Днес посетителите, които влизат през този портал имат възможността да видят блестящи в злато отпечатъци от дланите на 15 махарани, както са се наричали съпругите на индийските владетели. В индийската култура владетелските съпруги се радват на особена почит, а традицията някога изисквала жената на починалия владетел да бъде изгорена жива на кладата редом до съпруга си. Тази традиция остава в сила до 19 век, когато е забранена от англичаните.

Най-общо крепостта Мехрангарх се дели на три отделни части – външната била отделена за прислужващия персонал, като тук били конюшните и кухните, в средната зона влиза целият дворцов комплекс, а третата част била отредена за женското царство или с други думи – за харема. Харемите на някои владетели наброявали няколко стотин жени.

Във вътрешните дворове на крепостта Мехрангарх, които свързват отделните части на дворцовия комплекс, днес посетителите могат да видят прекрасни и изящни каменни резби. Тук е и мраморният трон, на който били коронясвани всички махараджи на Джодпур.

Експозицията на музея в Мехрангарх се състои от разнообразни исторически реликви като оръжие, носии, картини, а също така и декорирани в ралични стилове стаи.

В музея на крепостта Мехрангарх могат да се видят също така и стари княжески паланкини. Повечето от тях са сребърни, като са щедро украсени със злато, слонова кост и скъпоценни камъни. Тук е и най-голямата и ценна в света колекция от орнаментирани слонски сбруи, наричани ховдах, а освен това посетителите на Мехрангарх могат да видят над 100 различни вида изумителни тюрбани.

3.5
Общо гласували: 4
5 1
4 1
3 1
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати