Pochivka.com»Статии и Новини»Църкви»Катедрала Фрауенкирхе

Катедрала Фрауенкирхе

Rosi TrifonovaRosi Trifonova
Администратор
2k
Катедрала Фрауенкирхе в Нюрнберг

Наред с трите замъка, които се извисяват над Нюрнберг от запад и от изток, баварският немски град Нюрнберг предлага на своите хиляди посетители още редица исторически забележителности. Голяма част от тях са разположени на стария Марктплац или т.нар пазарен площад, където могат да се видят шедьоври като “Красивия фонтан”, Манастирът “Св. Дух”, Къщата на Дюрер, Графският замък и др.

Тук е и забележителната нюрнбергска катедрала Фрауенкирхе (Frauenkirche (Our Lady 's Church) Nuremberg) или известна още като Църквата на Дева Мария – впечатляваща тухлена готическа постройка, която е емблематична с механичния часовник на централната част на фасадата си.

Катедралта Фрауенкирхе в Нюрнберг е първата готическа църква в цяла Франкония, построена като кралски параклис с три крила. Днес тя се намира в източната част на централния пазарен площад в града. Основите й са положени през 1352 година по заповед на императора на Свещената Римска империя Карл IV (Charles IV, Holy Roman Emperor).

Окончателно завършена Фрауенкирхе е само след 10 години – през 1362 година. Императорът разпоредил построяването на катедралта върху останките на разрушената еврейска синагога на бившия еврейски квартал, който търпи опустошение след избухването на т.нар. Черна смърт през 1349 година.

Предполага се, че основен проектант и архитект на Фрауенкирхе в Нюрнберг е Петер Парлер (Peter Parler), който е и главният архитект на невероятната катедрала Свети Вит в Прага (Prague St Vitus' Cathed). Карл IV имал намерението да използва катедралата Фрауенкирхе за императорски церемонии, в резултат на което той изисквал храмът да има веранда с балкон.

Часовника на Фрауенкирхе в Нюрнберг

Доказателство за намеренията на владетеля е и изчистената архитектура на Фрауенкирхе, която е белязана само от герба на Свещената Римска империя, седемте електори, град Нюрнберг и град Рим, където са коронясани римските императори. В катедралата Фрауенкирхе е кръстен и синът на Карл IV – Венчеслас (Wenceslas), който обаче не се радва на дълъг земен живот. По повода пред гражданите на Нюрнберг през 1361 година са изложени кралските ценности и предмети на короната.

Най-емблематичната за Фрауенкирхе част от фасадата й е механичният часовник, известен като „Männleinlaufen”. Той е емблема, която чества издаденият от император Карл IV указ - Златния телец от 1356 година.

Самият часовник е инкарниран към фасадата на Фрауенкирхе в Нюрнберг през 1506 или 1509 година, като е създаден от Себастиан Линденаст (Sebastian Lindenast) и Георг Хойс (Georg Heuß). Часовникът претворява момента, когато седем електори отдават почит към Карл IV, докато императорът седи на трона.

Катедралата Фрауенкирхе е конструирана с две крила, като на видно централно място е трибуната и кралския трон. Вътрешната конструкция се характеризира с девет отделения, подкрепени с четири колони. В горната част е конструирано място за църковния хор, а този балкон е красиво украсен с розетки и арки.

Навсякъде има изящни статуи и религиозни фигури. Главният олтар на Фрауенкирхе е „Tucher Altar”, датиращ някъде около 1440 година. Той е бил известен като най-високият олтар в Августинската църква до 1487 година.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.8
53
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати