Дивдядовските скали

07.10.2011
Дивдядовските Скали

Дивдядовските скали са един от най-известните катерачески обекти на територията на България. Едновременно с това Дивдядовските скали са удивителна уникална местност, в която е разположена и пещерата „Дивдядовски Зандан“. В различни периоди на годината любители на скалното катерене от цяла България идват в местността на Дивдядовските скали, за да упражняват своето хоби, което за мнозина се е превърнало в основна дейност.

Дивдядовските скали са разположени край град Шумен, като влизат в рамките на парка „Шуменско плато”. Скалите са отвесни и със височина около 30-35 метра, като под тях се разстила огромна 30-метрова пропаст. През годините неколкократно тук са произхождали смъртни случай, последният от които бе преди 4 години. През 2006 година в пропастта под Дивдядовските скали падна 13 годишно момче. Това принуди градската управа да предприеме спешни мерки по обезопасяването на Дивдядовските скали.

Проектът предвиждаше обезопасяване на два рискови района на скалите – по пътя към пещера „Дивдядовски зандан” и по пътя към горния скален венец. Самото обезопасяване включва поставянето на решетъчни стени и парапети. Стойността на целия проект възлиза на около 4 000 лв. По дългия около километър и половина маршрут до горния скален венец на Дивдядовските скали са пробити дупки в скалите и са поставени парапети, които осигуряват по-безопасното преминаване на хората.

Това стана след дълги и сериозни проучвания, защото района на Дивдядовските скали се състои от варовикови скали, които са силно податливи на ерозионни процеси. Освен това рисковите места на Дивдядовските скали са обозначени с предупредителни табели по екстремния туристически маршрут.

Цели 15 катерачески маршрута, някои от които са с най-високата степен на трудност, са изградени в екстремната зона на Дивдядовските скали. Пътищата за достигане на природния обект са два. Единият тръгва от град Шумен, изкачва Шуменското плато, минава през паметника „Създателите на българската държава”.

Тук автомобилният път свършва, лсед което продължава по маркирана със зелен цвят екстремна туристическа пътека, по която се слиза до скалите. Пътеката тръгва от югозападния край на паркинга при паметника, където можете да паркирате автомобила си. До Дивдяновските скали ви предстои около 20 минути път. Другият мяршрут тръгва от квартал Дивдядово, като с автомобил може да се стигне до хотел Бохеми, където пътят свършва.

Добре е да се запасите с вода. След това се продължава по кратка и не много стръмна пътека през гората, маркирана с традиционната туристическа маркировка в зелен цвят, което е другия край на споменатата по-горе пътека. Времето, което трябва да вървите пеш е 10 мин. Вторият маршрут е по-лесният и по-бърз начин за достигане до Дивдядовските скали.

4.1
Общо гласували: 8
5 4
4 2
3 1
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати