Pochivka.com»Статии и Новини»Забележителности»Триумфалната арка в Париж

Триумфалната арка в Париж

Rosi TrifonovaRosi Trifonova
Администратор
2k
Триумфалната арка в Париж

Триумфалната арка (Arc de Triomphe) е един от символите на френската столица Париж. Внушителна, емблематична, красива и достолепна, Триумфалната арка е забелжителен момумент, който има важно място в т.нар. историческа ос на Париж, която е поредица от паметници на културата, започваща от двора на Лувъра и завършваща в покрайнините на френската столица.

Триумфалната арка заема най-централното място на града, като в нейния периметър се събират всички главни булеварди на „тортообразния” Париж. Както е известно, улиците на града са проектирани така, че погледнати отгоре да създават впечатление на нарязана на парчета торта. Именно заради това мястото се нарича „Площадът на звездата", като препратка към многото булеварди, които водят началото си оттук.

Триумфалната арка в Париж

Триумфалната арка се издига внушително на централния площад „Шарл дьо Гол”, в западния край на Шанз-Елизе. Издигната е по време на Наполеон Бонапарт, като вспоменателен паметник на бойците за Франция по време на Наполеоновите войни. От вътрешната страна, в горната част на дъгообразната Триумфална арка са изписани имената на всички генерали и войници, участвали в Наполеоновите войни.

Строежът на Триумфалната арка започва през 1806 година. В продължение на 20 години тя е строена първо от проектанта Жан Чалгрин, който умира през 1811 година, а след него работата е поета от Жан-Никола Хуйот. Завършен вид Триумфалната арка придобива през 1836. Иконографският труд на двамата дизайнери включва изобразени млади френски войници, които са голи, в битка срещу брадати германци. Под арката се намира гробът на незнайния войн, който е изграден след края на Първата световна война.

Внушителността на Триумфалната арка идва от нейните грандиозни размери и красива архитектура, взаимствана от Триумфалната арка в Рим, съществуваща от 1 век. Арката в Париж достига на височина до 50 метра, широка е около 45 метра. Големият й свод е широк 14.62 метра, а на височина достига до 29, 19 метра. В началото на 1960 година паметникът видимо е доста почернял от сажди, в резултат на автомобилните газове. В резултат на това фасадата му е детайлно реставрирана чрез избелване през 1965-1966 година. През 2007 година отново бе повдигнат въпроса за външния вид на Триумфалната арка, като е взето решение тя да се избели и приведе в блестящ вид отново през 2011 година.

Вътре в Труимфалната арка има малък музей, в който посетителите могат да видят подробно разказана историята на Франция и Париж от Наполеоновите войни до днес. документиращ историята и. Декорацията на този красив паметник в предимно от ниски релефи, които изобразяват битките на Първата Френска република и имперския ѝ период (1789-1815 г.).

От покрива на Триумфалната арка се открива внушителна и красива гледка – на изток към Шанз-Елизе, към Лувъра и до площад Конкорд. 284 стъпала водят до върха на Триумфалната арка. За удобството на посетителите е изграден асансьор, който води до ниво, от което трябва да се изкачат само 46 стъпала, за да се достигне върха й.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.2
52
42
36
23
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати