Мостът Седем Мили

24.09.2010

Мостът Седем Мили (Seven Mile Bridge) е една от най-популярните панорами на островите край Флорида, които са група от около 1 700 малки земни суши в югоизточната част на Съединените американски щати. Мостът Седем Мили е едно уникално постижение на инженерната мисъл. Той е най-сниманата картина в района на Флорида Кийс, като се счита за най-дългият мост в света, изграден от отделни сегментни блокове.

Седем Мили свързва средно раположените острови, точно при град Мейрейтън във Флорида, като преминава на мястото, известно като Рицарския бряг, с т.нар Малък патешки бряг в долната част на островната група. В най-общи линии мостът Седем Мили осъществява преходът между средните и долните части на Флорида Кийс.

Мостът Седем Мили

Днес мостът Седем мили в област Монро в щата Флорида е един от най-дългите подобни конструкции в света със своята дължина от малко повече от 10 километра. Обърната в мили дължината му е 6, 765 мили, наближаваща 7 мили, откъдето идва всъщност и името на конструкцията. Седем мили има две платна, като ширината на моста достига до 11.58 метра. Всъщност на това място има два моста – Стария и Новия.

Старият мост Седем Мили е конструиран в началото на миналия век, между 1909-1912 година. Ръководител на проекта е Хенри Флейглър, който трябвало да построи мост, предназначен предимно за железопътен транспорт. Старият мост Седем Мили е бил известен като Florida East Coast Railway. Наричан е още и като Отвъдморски железопътен мост.

Конструкцията на Стария мост обаче търпи сериозни щети след урагана през 1935 година (Labor Day Hurricane). След щетите, които това природно бедствие предизвиква по постройката над океана, федералното правителство на САЩ отпуска сума за неговия ремонт. Старият мост Седем Мили е трансформиран в пътническа автомобилна магистрала. През 1960 година ураганът Дона нанася отново щети на конструкцията на Седем Мили.

Строителството на настоящият мост Седем Мили започва през 1978 година, като все още една част от Стария мост съществува, функционирайки като риболовен кей. Конструкцията на Новия Седем Мили се състои от цели 440 отделни, специално изработени сегментни блока. В участъка, който е близо до средната част на моста има по-висока, дъгообразна конструкция, която стои на 20 метра от нивото на преминаващите плавателни средства. Останалата част от Седем Мили е значително по-близо до нивото на водата. Мостът е официално открит на 1982 24-ти май 1982 година, като точната му дължина е 10, 931 километра.

На моста Седем Мили ежегодно се провежда маратона, известен със същото наименование. Това масово „тичане” става по традиция през април, като всяка събота мостът е затворен за около два часа и половина. Всяка година около 1 500 души се впускат в традиционната надпревара по моста Седем Мили. Редица кинопродукции, като „Джеймс Бонд”, „Бързи и яростни”, „Истински лъжи” и др. са използвали за естествен декор сегментния мост Седем Мили.

4.1
Общо гласували: 7
5 2
4 4
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати