Водопадите Боуен

Rosi TrifonovaRosi Trifonova
Администратор
2k
Водопадите Боуен

Водопадите Боуен (Bowen Falls) са удивителен природен завършек на едноименната река Боуен, която преминава осем километра преди да прападне в една живописна долина, създавайки една от най-красивите естествени забележителности на Нова Зеландия.

Водопадите Боуен, известни локално и като водопадите на лейди Боуен, носят името на Диамантина Боуен (Diamantina Bowen), която е била съпруга на петия говернатор на Нова Зеландия – Джордж Боуен (George Bowen).

Водопадите Боуен попадат в рамките на Национален парк Фиордланд (Fiordland), който е най-големият на територията на страната. Това е област от живописни хълмовете, кристални води и горите, която съдържа общо 14 фиорди, образували се по време на ледниковия период.

Целият парк се разпростира на площ от 21 000 квадратни километра се в югозападната част на западния бряг на града Соутленд (Southland), известен като Южния остров.

Благодарение на рядката флора и фауна, а също така и на уникалната геология и ландшафта си Национален парк Фиордлaнд заедно с красивите водопади Боуен са включени в списъка със Световното природно наследство на ЮНЕСКО.

На цялата територия на Фиордленд има пет големи езера и няколко водопада, първенец по красота сред които е именно Боуен. Водата на водопада се стича от 162 метра височина. В района на парка и съвсем близо до водопадите Боуен и известният природен феномен Милфорд Саунд (Milford Sound), както и още един величествен водопад, носещ името Стирлинг (Stirling Falls).

Фиордлaнд е едно от най-влажния места в света. Когато вали дъжд, хилядите временни водопади и техните каскада, образуващи се във фиордите, предоставят големи количества прясна вода, която образува слой на повърхността на морската вода. Дъждовната вода тече от по-високите към по-ниските части, а по пътя си обира всички органични вещества от гниещите листа, и почвата, като накрая създава кафяво жълт цвят на водата.

Bowen Falls

Именно тази голяма влажност е причина водопадът Боуен целогодишно да е пълноводен и впечатляващ със своя буен поток. Естествено най-внушителна е гледката на Боуен, когато ледниците се топят през пролетните месеци.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.3
52
40
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати