Водопадът Хука

Rosi TrifonovaRosi Trifonova
Администратор
2k
Водопадът Хука

Водопадът Хука (Huka falls) е най-красивата и най-посещавана водна атракция на територията на Нова Зеландия. Тази страна е световно известна с огромната си природна красота и сякаш неизчерпаем ресурс от зеленина и водни басейни, безспорният фаворит сред които е именно красивият водопад Хука.

Хука са всъщност поредица от водоскоци, които са се образували по течението на река Уайкато (Waikato River), която отводнява басейна на езерото Таупо (Lake Taupo). Цялата плеада от водоскоци е разположена в рамките на туристическия парк Уайракей (Wairakei Tourist Park), който е разположен недалече от град Таупо (Taupo) в северна посока.

Водопадът Хука

Водопадът Хука не е един от най-високите и мощни водопади, които могат да се видят в Нова Зеландия, но за сметка на това той е невероятно атрактивен воден феномен, до който може да се стигне при това и доста лесно. Хука е леснодостъпен, ако се движите по държавната магистрала номер 1.

Допълнителен плюс за притока на множество посетители на водоскоците на Хука е, че тук има отлични условия за воден рафтинг с гумени лодки. Именно затова тук през цялото време на годината е пълно с любители на екстремните преживявания, като успоредно с това има изградена база за практикуващите този спорт.

Само няколко стотин метра по-нагоре от водопадите Хука река Уайкато протича през тесен каньон от седиментни гранитни скали, който се е образувал 26 500 години назад във времето. За удобство на посетителите по протежението на водопадите Хука са изградени няколко наблюдателни платформи, както и малки мостчета, които преминават живописно над течението на реката.

Водите й са невероятно красиви и кристално чисти. Това усещане за чистота се създава най-вече от безбройните водни мехурчета, образували се в резултат на бурното течение, които придават на водата още по светъл цвят.

Средният годишен обем на водата на водоскоците Хука е около 220 000 литра в секунда. В най-горната част на природната забележителност има набор от няколко малки водопада, които се стичат от височина 8 метра. За посетителите често най-атрактивен си остава долниято водопад на Хука, който пада от височина 11 метра.

В действителност скалата под водата тук е около 6 метра, но силният воден поток повдига височината с цели 5 метра. Средната годишна температура на водата е доста висока, като през лятото тя достига до 22 градуса, а през зимните месеци е около 10. Въпреки примамливите високи температури, не е възможно да се плува по течението на Хука, защото потокът е повече от бурен, следователно и опасен.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати