Езерата Плитвице

04.07.2010
Плитвице

Езерата Плитвице (Plitvice Lakes) или известни още като Плитвишки езера са една уникална природна забележителност на територията на Хърватска. Тази огромна водна красота е съхранена в рамките на Националния парк „Плитвице”, който е включен в списъка на ЮНЕСКО със световното природно наследство през 1979 година.

В рамките на парка най-големите забележителности са 16-те езера, всяко от които е разположено на различно ниво. Между тази нивелация е изградена естествена система от невероятно красиви каскадни водопади, най-високият от които е 76 метра. Около парка вирее гъста и живописна горска растителност, която придава на защитената територия завършен вид.

Национален парк Плитвице с неговите кристално чисти езера се намира в Източна Лика, между планините Мала Капела и Плешивица, в непосредствена близост до пътя, който свързва Загреб с Далмация. Най-високата точка на Плитвишки езера е връх на Мала Капела, който достига до 1280 метра надморска височина. Според хърватските измервания площтта на парка Плитвишки езера е около 29482 хектара, от които 22000 са отредени за горските площи. Общата площ на езерата е 217 хектара. Три четвърти се падат на двете най-големи езера - Козяк и Прошчанско езеро.

Плитвице с чисто сърце може да се нарече природен феномен. Районът, в който са разположени Плитвишките езера, е обявен за национален парк на 8 април 1949 година. Името Плитвице е дадено през далечната 1777 година от свещеника Доминик Вукасович, божий човек от Оточац. До 1958 година районът на езерата Плитвице е непристъпен, като до красивите водни басейни е можело да се стигне единствено по малки горски пътечки.

Тогавашният управител на парка - Йосип Мовчан, започва да реализира идеята да бъде изградена система от дървени мостчета, които да бъдат в улеснение на посетителите. Така парковият уредник полага основите на туристическата разработка на района на парка Плитвице.

Езерата Плитвице

Езерата Плитвице се делят на Горни и Долни. Най-високото от тях е Прошчанското езеро, което се намира на 639 метра надморска височина. Най-ниско разположеното е езерото Новаковича брод, което се намира на 503 метра надморска височина. Горните езера се намират върху доломитна основа, в която повърхностната ерозия създава силно разчленен релеф и образува обичайна речна долина.

Долните езера се характеризират с това, че са по-малки и по-плитки. Те се намират върху варовикова основа и са разположени в каньон от отвесни скали, изсечен от реката през времето, още когато езерата Плитвице не са били формирани. Всички езера Плитвице са заобиколени от гъсти гори. Районът на водопадите също не прави изключение от това правило.

По своята същност езерата Плитвице са карстовите извори, които се захранват от подземни води от карстовия фон. Той се намира само частично в границите на парка. Главният резервоар на водното съдържание на езерата Плитвице идва от потоците Църна и Биела риека (Crna i Bijela rijeka) и Плитвица (Plitvica) със Сартука (Sartuka). Те се вливат в езерата от карстови извори, а Риечица (Riječica) – в Козяк и оттук, в езерата от процеждащи се доломитни извори.

Туристическата база край езерата Плитвице е доста добре организирана. Тук са изградени множество туристически маршрути. Посетителите на Плитвице имат възможност дори да плават с корабче с електрически двигател по големите езера. В околността са създадени условия за къмпингуващи, като успоредно с това има и хотели, които са удобни за туристите.

4.1
Общо гласували: 8
5 2
4 5
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати