Река Колорадо

Rosi TrifonovaRosi Trifonova
Администратор
2k
Река Колорадо

Река Колорадо (Colorado River) носи своето течение в югозападните Съединени щати, както и в северозападно Мексико. Дължината на Колорадо достига около 2330 километра, като рамките й се очертават от езерото в Северно Колорадо в Скалистите планини в САЩ и Калифорнийския залив на територията на Мексико. Дългото и природно богато течение на река Колорадо преминава през 7 американски щата плюс два в рамките на Мексико.

Общият водосборен басейн на Колорадо залива 629 100 кв. километра територии. Една от най-уникалните природни местности на света се е образувала по течението на река Колорадо в границите на щата Аризона, а именно Гранд Каньон. Той се разпростира на около 350 километра дължина и е една от природните емблеми на САЩ.

На света няма друга такава река като Колорадо, която да се е всякла толкова дълбоко в земните пластове, в резултат на което се е образувал една уникално красива природна област, а именно каньона на река Колорадо. Каньонът на река Колорадо представлява тясна и дълбока речна долина, която с пълно право може да се нарече едно от природните чудеса на света. Тук панорамата е повече от величествена.

Допълнително към това районът на река Колорадо е изключително богат и атрактивен за учените и специалитите, изучаващи историята на Земята. Големият каньон представлява дълбок разрез на част от земната кора, което си е на практика геоморфологична енциклопедия на земния живот и развитието на земната кора.

По характера и разположението на отделните земни пластове, наредени в хоризонтален ред, учените съдят за времето на тяхното образуване, а по техния състав и остатъците от вкаменелости – за живота на Земята в миналите ери и епохи. Този природно богат район на река Колорадо е причина в близост до каньона да бъде изграден голям геологически институт. В него непрекъснато се извършват наблюдения и изследвания върху историята на нашата планета и рушителната сила на водата върху земните пластове.

Colorado River

Районът на Големия каньон при река Колорадо от векове, много преди идването на европейците в американския континент, е бил населен с индианци. Те са коренните жители на басейна на Колорадо и до днес. През 1521 година испанският капитан Лопес става първият, който открива тази чудна речна долина, като я кръщава с името „Гран каньон” .

От 16 век до втората половина на 19 век в каньона на река Колорадо не са се извършвали никакви проучвания, което от своя страна е причина за многото легенди, митове и интригуващи истории, свързани с него. Първите изследователски дейности тук започват през 1869 година от американският учен Джон Поуел пропътувал с лодка Каньона на Колорадо и дал първите научни сведения за него.

Каньонът на река Колорадо е обявен за национален парк през 1913 година. И до днес тази уникална по своята същност местност е едно от най-посещаваните места на територията на САЩ. Приблизително около 1 милион туристи от цял свят посещават каньона на Колорадо всяка година.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.4
55
44
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати