Pochivka.com»Статии и Новини»Музеи»Пантеонът в Русе

Пантеонът в Русе

Rosi TrifonovaRosi Trifonova
Администратор
2k
Пантеонът в Русе

Пантеонът в Русе, наред със Статуята на свободата на централния градски площад са двете емблеми на най-големия български град, разположен на Дунав. Пантеонът в Русе е посветен на българските възрожденци. Той е национален паметник-костница на героите, дали живота си за освобождението на България. Уникалното здание на Пантеона в Русе се намира на булевард „Цар Освободител”. Като пантеон на българските възрожденци, той е включен в списъка със 100-те национални туристически забележителности на Българския туристически съюз.

Пантеонът в Русе започва да се строи през 1977 година, като е официално открит 28 февруари 1978 година в чест на сто годишнината от освобождението на България от османско робство. Конструкцията е разположена на мястото на по-ранната християнска църква „Вси светии”, която е разрушена Димитровден през 1975 година. Замяната на религиозния храм с Паметник на възрожденците още тогава събужда недоволството на много русенци, като и до днес има вярване, че разрушената църква „Вси светии” носи нещастие на града.

Пантеонът в Русе е по проект на авторски колектив, начело с архитект Никола Николов. Той се появява на мястото на Старото русенско гробище, превърнало се в последствие в Парк на възрожденците. Цялата конструкция се разпростира на обща площ от 4456 кв.метра, като височината му достига до около 20 метра.

Във вътрешността му може да се види мраморната зала, в която са погребани 39 видни български възрожденци. Успоредно с това в Пантеона в Русе са изградени мемориални плочи на 453-ма радетели на българското национално възраждане – четници, просветители, опълченци. Мнозина от тях свързват живота си с град Русе.

В Пантеона в Русе посетителите могат да се поклонят пред гробовете на Любен Каравелов, Захари Стоянов, Панайот Хитов, Стефан Караджа, Панайот Волов, Ангел Кънчев, баба Тонка Обретенова, Тома Кърджиев, Атанас Узунов и Олимпи Панов и още много други ярки личности от българската история.

Тук гори вечният огън, който напомня за великите дела на радетелите за национално освобождение. В Пантеона в Русе са положени костите на първите русенски учители – даскал Драгни, Даскал Тони, Нил Изворов, Цани Гинчев, Драган Цанков , който е основател на читалище „Зора”, участник в църковните борби, русофил, министър-председател в първите години на свободна България. Оставени за поколенията са имената и на участниците в Червеноводската чета, в Сръбско-турската война от 1876 година.

Пантеонът в Русе е забележителен със своя масивен позлатен купол. След продължителни дискусии през 2001 година е взето решение на върха му да се постави християнски кръст, паралелно с което е изграден и малък параклисът „Св. Паисий Хилендарски” . За изографисването му помага художника Йоаний. Заедно с това през 2001 година в Пантеона в Русе е открита и музейна експозиция. През последните години площадът пред културния паметник беше коренно променен, като бяха изградени приятни зелени площи с алеи и пейки.

Пантеонът в Русе е отворен за обществени посещения всеки ден между от 9.00 до 12.00 часа и 13.00 до 17.30 часа. Почивните дни са в неделя и понеделник.

Обектът е част от създаденото през 1966 движение 100 национални туристически обекта на България. За да разгледате другите обекти, кликнете на посочения линк.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.8
51
42
30
21
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати