Пантеонът в Русе

19.05.2010
Пантеонът в Русе

Пантеонът в Русе, наред със Статуята на свободата на централния градски площад са двете емблеми на най-големия български град, разположен на Дунав. Пантеонът в Русе е посветен на българските възрожденци. Той е национален паметник-костница на героите, дали живота си за освобождението на България. Уникалното здание на Пантеона в Русе се намира на булевард „Цар Освободител”. Като пантеон на българските възрожденци, той е включен в списъка със 100-те национални туристически забележителности на Българския туристически съюз.

Пантеонът в Русе започва да се строи през 1977 година, като е официално открит 28 февруари 1978 година в чест на сто годишнината от освобождението на България от османско робство. Конструкцията е разположена на мястото на по-ранната християнска църква „Вси светии”, която е разрушена Димитровден през 1975 година. Замяната на религиозния храм с Паметник на възрожденците още тогава събужда недоволството на много русенци, като и до днес има вярване, че разрушената църква „Вси светии” носи нещастие на града.

Пантеонът в Русе е по проект на авторски колектив, начело с архитект Никола Николов. Той се появява на мястото на Старото русенско гробище, превърнало се в последствие в Парк на възрожденците. Цялата конструкция се разпростира на обща площ от 4456 кв.метра, като височината му достига до около 20 метра.

Във вътрешността му може да се види мраморната зала, в която са погребани 39 видни български възрожденци. Успоредно с това в Пантеона в Русе са изградени мемориални плочи на 453-ма радетели на българското национално възраждане – четници, просветители, опълченци. Мнозина от тях свързват живота си с град Русе.

В Пантеона в Русе посетителите могат да се поклонят пред гробовете на Любен Каравелов, Захари Стоянов, Панайот Хитов, Стефан Караджа, Панайот Волов, Ангел Кънчев, баба Тонка Обретенова, Тома Кърджиев, Атанас Узунов и Олимпи Панов и още много други ярки личности от българската история.

Тук гори вечният огън, който напомня за великите дела на радетелите за национално освобождение. В Пантеона в Русе са положени костите на първите русенски учители – даскал Драгни, Даскал Тони, Нил Изворов, Цани Гинчев, Драган Цанков , който е основател на читалище „Зора”, участник в църковните борби, русофил, министър-председател в първите години на свободна България. Оставени за поколенията са имената и на участниците в Червеноводската чета, в Сръбско-турската война от 1876 година.

Пантеонът в Русе е забележителен със своя масивен позлатен купол. След продължителни дискусии през 2001 година е взето решение на върха му да се постави християнски кръст, паралелно с което е изграден и малък параклисът „Св. Паисий Хилендарски” . За изографисването му помага художника Йоаний. Заедно с това през 2001 година в Пантеона в Русе е открита и музейна експозиция. През последните години площадът пред културния паметник беше коренно променен, като бяха изградени приятни зелени площи с алеи и пейки.

Пантеонът в Русе е отворен за обществени посещения всеки ден между от 9.00 до 12.00 часа и 13.00 до 17.30 часа. Почивните дни са в неделя и понеделник.

Обектът е част от създаденото през 1966 движение 100 национални туристически обекта на България. За да разгледате другите обекти, кликнете на посочения линк.

3.8
Общо гласували: 4
5 1
4 2
3 0
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати