Църквата Света Мина в Кюстендил

07.10.2011

Църквата Света Мина е един впечатляващ архитектурен паметник, който може да се види в град Кюстендил. Наред с Римските терми, Ахмед Бей Джамия и Чифте баня, църквата Света Мина в Кюстендил е една от най-големите културно-исторически забележителности. Невероятно красивата Света Мина е разположена в някогашната "Горна махала", в западната част на югозападния български град, като в непосредствена близост до него се намира и по-новият храм Свети Великомъченик Мина.

По своята същност Света Мина е български възрожденски храм. Тя е трикорабна псевдобазилика без притвор, като един портик от юг води към малък подземен параклис с аязмо-светена вода. Строителството на храма започва през 1859 година, като първоначалната църква Света Мина е доста нестабилна постройка от плат, измазан с кал.

Света Мина в Кюстендил

През 1890 година започва реконструкция на покрива, който е преправен, а четирите страни на Света Мина са издигнати от тухли, без основи в земята. Света Мина била издигната намястото на средновековен християнски некропол.

Пъровначално Света Мина функционира като манастирска обител, като храмът е обслужвал намиращото се на това място малко монашеско общество. Преди да бъде построена сградата, на мястото е имало оброг със светена вода, на мястото на езически храм, а през Възраждането е изграден параклис.

Инициатор за построяването на християнската обител е спекулативният Кюстендилски митрополит Дионисий – нисък, доста дебел, като зехтински кюп”. Той решил да построй голямо училище и започнал да събира дарения сред хората. Една значителна сума била набавена, но Дионисий прибрал по-голямата част за себе си. Все пак решил да си „измие ръцете” като построй първоначалната църква Света Мина.

Църквата Света Мина има две апсиди, като едната е петстенна на средния кораб, а другата е полукръгла - на северния кораб. Фасадите и са изключително красиви, като са разчленени от пиластри. Източната фасада на Света Мина има декоративната кобилична крива над двете апсиди. Покривът на възрожденския храм Цвета Мина е от керемиди.

В интериора й също има какво да се види, като иконостасът е столарска изработка с дължина 11 метра, височина 4, 5 метра с три хоризонтални пояса. Иконите в църквата Света Мина са дело на художниците Васил Зограф от Струмица (1860 годиан), Янаки Зограф от Самоков (1861 годиан), Данаил Щиплията (1862 година) и Иван Доспевски (1874 година). Евстати Попдимитров създава част от стенописите и иконите в периода между 1886 и 1893 година.

Църквата Света Мина е издигната в чест на Свети Мина Котуански (Фригийски), който бил християнски светец. Много храмове в тази част на Европа и в България са кръстени на светеца Мина. Той бил египетски воин, служил в град Котуан (Фригия), по време на управлението на императорите Диоклетиан (284-305 година) и Максимиан (285-305 година).

Императорът заповядал да бъдат преследвани всички християни, които не почитат Римския пантеон. След тежки мъчения Мина бил посочен с нож, а тялата му изгорено някъде около 300 или 304 година. Днес Свети Мина се счита за един от най-почитаните и обичани народни светии, като е пазител на град Кюстендил. За последно Света Мина е реставрирана основнопрез 1986 година.

3.3
Общо гласували: 3
5 0
4 1
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати