Река Яра

Rosi TrifonovaRosi Trifonova
Администратор
2k
Yarra River

Река Яра (Yarra River) протича през източната и централна част на австралийския щат Виктория. Оригиналното име на реката е Birrarung, но в последствие тя приема наименованието на района, от който извира. През 1835 година в долната част на Яра възниква и самия град Мелбърн, който е културната и търговска столица на Австралия и вторият най-голям град в страната. В наши дни ролите са се обърнали – докато в миналото течението на Яра е влияело на Мелбърн, днес мегаполисът определя ландшафта в ниската част на Яра.

Река Яра извира от едноименната местност, преминава през долината Яра все в западна посока и през широките равнини посока към Мелбърн, за да достигне най-накрая залива Хобсънс Бей (Hobsons Bay) и да се влее през пристанището Порт Филип. Дължината на цялата Яра е 243 килоетра.

Yarra River

От праисторически времена река Яра е била „котило” на живота в тукашните австралийски територии. По-късно много аборигени оцеляват благодарение на Яра, но след пристигането на първите европейски заселници, местното население е изтласкано в по-далечни земи. Предимно за стопански цели са били експлоатирани бреговете на Яра след идването на европейците.

Над река Яра в централната част на Мелбърн днес може да се види историческият мост Принцес (Princes Bridge). Той е третият мост, който се появява на това място над реката, което от векове е заето като основен маршрут за преминаване над Яра. Първият мост на мястото на днешния Принцес е издигнат през 1844 година, а настоящият се появява през 1888 година, което го прави на възраст от около 130 години.

Мостът над Яра свързва северния с южния бряг на Мелбърн, а по него има пешеходен, автомобилен и железопътен транспорт. Историеското значение на Принцес Бридж му извоюва място в регистъра с викторианските паметници на страната.

Поредицата от нови нископрофилни мостове, построени над Яра след началото на 20 век коренно променят изгледа на реката и като цяло на Мелбърн. Това е причина за отслабване на знаението на традиционните пристанищни райони, като все по-рядка е гледката на акостирали големи кораби с мачти в централната част на града.

Река Яра

Множество природни местности са образувани по крайбрежните ивици и райони на цялото течение на река Яра. Много от тях са организирани предимно с цел да се защити уникалната природа, като се управляват и менажират от ръководството на Паркове Виктория.

Едни от най-известните природни резервати и паркове на Яра са Кралските ботанически градини (Royal Botanic Gardens), Паркът Яра Бенд (Yarra Bend Park) , Паркът Уестърфолс (Westerfolds Park) Национален парк Яра (Yarra Ranges National Park) и други.

В тази част на страната се организират атрактивни пътешествия през горите на Дънженонг с най-стария в Австралия и най - добре запазен в света парен локомотив. Пътешествието с локомотива „Пуфинг Били” започва от Белгрейв и завършва в Лейксайд. От там продължава с микробус през долината Яра, където се срещат пустинните територии на „Великият Водораздел” с най-добрите винарски райони на Австралия.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.6
53
42
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати