Pochivka.com»Статии и Новини»Църкви»Църквата Света Троица в Свищов

Църквата Света Троица в Свищов

Rosi TrifonovaRosi Trifonova
Администратор
2k
Света Троица в Свищов

Църквата Света Троица в Свищов е един блестящ образец на църковната архитектура от Късното Възраждане. Този храм е една от емблемите на Свищов, както и една от най-посещаваните туристически забележителности на града, разположен в Северна България. По своята същност църквата Света Троица е православен храм, който е строен през 19 век от легендарния майстор Кольо Фичето.

Църквата Света Троица в Свищов е силно повредена от Вранчанското земетресение през 1977 година, при което сериозни щети търпят и храма, и камбанарията. През 80-те години започва реконструкция на централната част на храма, но средствата не достигат. През 1991 година е създадена международна Фондация "Алеко Константинов". Благодарение на средствата от нейната голяма помощ през 1995 година храмът е завършен и в него вече могат да се отслужват богослужения.

Света Троица в Свищов

Поради липса на средства не е направена пълна реконструкция на камбанарията на Света Троица. Едва през 2004 година окончателната реставрация на църковния ансамбъл е окончателно завършена. Света Троица в Свищов е главен свидетел на изключително важни събития в историята на българския народ.

Храмът е символ на възрожденският дух на българите, а заслуга за това има именно уста Кольо Фичето, който е заслужил майстор, построил не една или две емблематични исторически постройки за България. Сред шедьоврите, които Кольо Фичето завещава са оригинални форми и конструкции на обществени и частни сгради, мостове и църкви.

Църквата Света Троица в Свищов

Към 1865 година видни граждани на Свищов започват да планират построяването на нов величествен храм, който да отговаря на общественото им положение, на нивото на тяхната култура и образование. През 1865 година Кольо Фичето започва и строежа на беленският мост на река Янтра. Като заслужил майстор още по онова време жителите на Свищов се обръщат към него с молба да построи новата църква Света Троица в техния град.

Основният камък на храма е положен на 14 април. Едно кърваво събитие прави все още строящата се църква свидетел на свирепата саморазправа на турците, които разбиват преминаващата чета на Филип Тотю на 15 май 1856 година. Пред незавършената църква Света троица са издигнати три бесилки, на които умират най-храбрите свищовски четници.

Окончателно църквата Света Троица е завършена за две години и четири месеца. За построяването й свищовските енориаши заплатили 461 613 гроша. Резултатът обаче бил смайващ. Света Троица е построена на най-високото място по онова време в Свищов. Храмът доминирал внушително над целия град.

Света Троица е трикорабна, четирикупулна църква с камбанария-кула над придверието. Кольо Фичето решава да измайстори към фасадата на храма вертикално членение чрез стройни полуколонки, свързани с фриз от малки слепи арки, което внася интересни мотиви в архитектурата на църквата Света Троица. Майсторът превръща цялата източна фасада в огромна абсида с огъната вълнообразна форма, което по своето естество е първото му нарушение на канона на църковното строителство.

Иконостасът на църквата Света Троица е дело на майстор Антон Пешев, който е родом от Крушево, Македония. Той работи над него в периода 1870-1872 година. Плодът на труда му представлява произведение с дължина 16 метра и височината над 10 м.

Върху близо 100 кв. метра Антон Пешев оставя обширни плоскости със съвършена симетрия. Върху тях знаменитият свищовски художник и иконописец Николай Павлович изрисува своите 73 икони. Знае се, че за модели на някои от иконите художникът използва образите на някои от близките си, като снаха си и сестрите му.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.4
53
44
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати