Замъкът Бодрум

Rosi TrifonovaRosi Trifonova
Администратор
2k
Замъкът Бодрум

Замъкът Бодрум (Bodrum Castle) е историческият символ на турския пристанищен град Бодрум, който се намира във вилает Мугла в югозападната част на Егейския регион на Турция. Отдавна градът е една от най-известните туристически дестинации в Турция, като предлага отлични условия както за всевъзможни забавления, така и за културен туризъм.

Градът и замъкът Бодрум стоят на южното крайбрежие на полуостров Бодрум, фронтално на гръцкия остров Кос. От тук известният Курорт Кушадасъ е на около 180 километра в северна посока, а най-големият тукашен град – Измир, отстои на около 270 километра.

Годишно стотици хиляди туристи пристигат в Бодрум, за да се насладят на първокласните хотели, нощни клубове, магазини, заведения, кафенета, кристално море и чисти плажове. На не по-малък интерес се радват обаче замъкът Бодрум, който е задължителна спирка в турския град, както и вторият по големина град в Римската империя - древният град Ефес, разположен съвсем близо. Огромно предимство за туристическия поток в Бодрум имат и калциевите тераси на Памуккале, които също са доста близо.

Замъкът Бодрум е средновековна крепост, която води своето начало от 15 век. На този нос обаче има укрепление още през 11-12 век, като се смята, че тук някога е бил и палатът на известният цар на Caria. Замъкът Бодрум е издигнат от рицарите Хоспиталиери, като през 15 век той е бил известен още и като Замъкът на Свети Петър или Петрониум.

Кръстоносците избрали мястото на своята крепост стратегически, така, че да има добър изглед към пристанището. Днес дворецът Бодрум гледа към Международния яхт-клуб, който е една от гордостите на турския курорт.

Bodrum

Рицарите Хоспиталиери пристигнали в града през 1402 година. Те били от ордена на Сейнт Джон. Най-общо тези рицари били общност от изгнаници, която започва своето съществуване през 11в. като основа църква в Йерусалим. Те обаче биват отхвърлени от християнството.

Когато пристигат по земите на днешен Бодрум и решават да построят още едно свое укрепление тук, те заповядват на строителите да използват материалите от гробницата на King Mausolos за направата на замъка Бодрум.

Гробницата е била вече тук, когато Хоспиталиерите решават да завещаят на поколенията своя замък. Основната функция на замъка Бодрум през Средновековието е да служи като убежище на бежанци във времето на кръстоносните походи по западния бряг на Азия.

Днес замъкът Бодрум е превърнат в един интригуващ музей. В рамките на каменните стени на крепостта е разположен Музеят на подводната археология, който може да ви представи интересна информация и доказателства за древни потънали в Егейско море кораби. Няколко културни фестивала в течение на цялата година също се провеждат в замъка Бодрум.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.3
53
43
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати