Pochivka.com»Статии и Новини»Замъци»Дворецът на норманите, Сицилия, Палермо

Дворецът на норманите, Сицилия, Палермо

Rosi TrifonovaRosi Trifonova
Администратор
2k
Дворецът на норманите, Сицилия, Палермо

Историческият град Палермо се намира в Южна Италия, като е столица на автономния регион Сицилия и на провинцията Палермо. Изключително красив и притегателен за туристи от цял свят Палермо крие невероятно много забележителности, челно място сред които заема Дворецът на норманите.

Този уникален исторически комплекс се намира на Piazza Indipendenza, а днес се счита за един от най-красивите замъци в Италия с неговата забележителна норманска архитектура.

Дворецът на норманите, Сицилия, Палермо

Дворецът на норманите (Normans castle) без съмнение е една от най-забележителните арабско-нормански конструкции в света. Отличителен културно-исторически белег за Палермо, дворецът на норманите е едно удивително пътешествие назад през вековете. Освен това в него се намира и известната Капела Палатина (Cappella Palatina), която е параклис на нормандските крале на Сицилия, а също и сградата на операта - Teatro Massimo.

Историята на двореца може да бъде проследен от 9-ти век и времето на арабските емири и техните хареми, но най-вероятно Дворецът на Норманите в своя първообраз датира още по-отдавна. На мястото на по-стара римо-пуническа крепост арабите издигат своя дворец.

Следващият основен етап от историята на замъка е, когато арабите си отиват от тукашните земи, а пристигналите нормани го превръщат в една блестяща и красива резиденция. Още по-нататък във времето норманите също напускат района на днешна Сицилия и до средата на 16 век Дворецът на норманите е в изключително лошо състояние.

Около 1555 година испанците предприемат ремонт на крепостта и тя отново започва да блести с цялата сила на кралска резиденция. Към сегашният момент Дворецът на норманите е седалище на регионалното правителство на Сицилия.

Входът на Двореца на норманите от Piazza Indipendenza ще ви отведе директно към блестящата Капела Палатина. Построен от Роджър II (Roger II) в годините между 1130 и 1140-та, Капела Палатина е върхово и гениално произведение на арабско-норманската архитектурна мисъл.

Изключително красивите византийски мозайки, които могат да се видят във вътрешността на тази част от Двореца на Норманите, също датират от 12 век. Единствено в Истанбул и Равена (Ravenna) могат да се видят подобни детайли, издържани в стила на византийското строителство. Тези мозайки се считат за най-големият цикъл от ислямски картини, успели да се запазят до днес.

На входа в Капела Палатина може да се види един прекрасен царски трон, който също датира от 12 век. Поредното произведение на изкуството в Двореца на норманите блести със своите орнаменти от диви животни, лаврови листа и т.н.

Прекрасните мозайки в параклиса на Двореца на норманите са уникална симбиоза между ислям и християнство. Една от най-интересните картини е Christ the Pantocrato, която изпъква на златен фон, а могат да се видят още и сцени от стария и новия завет. Наред с тях са изобразени и типични символи на исляма.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати