Замъкът Раквере

04.11.2010
Замъкът Раквере

Естония също е успяла да съхрани през вековете няколко добри образци за средновековни дворци. Един от тях е замъкът Раквере (Rakvere Castle), който се намира в едноименния естонски град, разположен в северната част на страната, на около 20 километра в южна посока от Финския залив (Gulf of Finland).

Основите на защитното средновековно укрепление Раквере са положени през 14 век, когато Северна Естония е под датско управление. Около 1343 година тукашните земи се опитват да се освободят от датското влияние и успяват, но за сметка на това попадат в ръцете на германците.

В замъка се настанява Ордена на Ливонските рицари (Livonian Order), членовете на които се заемат да укрепят добре крепостта, изграждайки високи защитни стени.

По време на Ливонската война между 1558-1583 година замъкът Раквере е бил нападнат, превзет и в крайна сметка разрушен от руснаците.

След това обаче шведския контрол възвръща блясъка му на стабилен замък. От 1602 до 1605 година крепостта Раквере пада под контрола на полско-литовската държава. През 1605 година те трябва да се изтеглят от замъка. По това време тече и война с Швеция и напускайки крепостта полско-литовците решават да я взривят.

Днес замъкът Раквере е потънал в руини, но въпреки това е превърнат в интересна туристическа забележителност. Съвсем близо до крепостта, на същото възвишение, на което тя се издига, може да се види статуя на един гигантски бик, който е любим на местните хора и на гостите на градчето.

Rakvere

Редовно отвъд стените на замъка Раквере се провеждат различни културни събития. Освен това към музея в крепостта могат да се разгледат експозиции на оръжия, средновековни уреди за изтезания, както и да се проследи интересната история на Ливонските рицари.

Освен тези неща, замъкът Раквере предлага на своите посетители и доста различни и интересни занимания, сред които стрелба с лък или арбалет, сражения с мечове.

Ако имате желание дори може да пробвате какво е усещането да си ковач или пък да изсечеш своя собствена монета. В Раквере може да видите и оръдията на замъка, които днес стрелят с черна пудра.

В подземията на Раквере може да се насладите на дегустация на средновековни вина в избата на замъка. Освен това тук има и един пъб, който предлага ястия, приготвени също по стари средновековни рецепти.

5
Общо гласували: 1
5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати