Манастирски комплекс Лех

11.11.2010

Лех е някогашната хималайска столица на тибетския Ладак (Ladakh). Днес Лех е част от индийския щат Jammu and Kashmir. Това древно будистко селище е запазило множество красиви, интересни и свещени места като доминиращият замък Лех, джамия, един интригуващ замък, превърнат в музей и най-вече Манастирите Лех (Leh Monastery).

По своята същност те са будистки манастири, които заемат централната част на Ладак. Това е най-голямата концентрация на манастири в района, които тук са известни като гомпас (gompas). В местността на Ладак има още много будистки храмове, които си струва да бъдат посетени.

Манастирски комплекс Лех

От дванадесетте манастира Лех, които са изградени в непосредствена близост до река Инд, за най-стар се счита Lamayuru. Този храм се предполага, че е бил тайна обител на пребудистката религия, известна като Бон (Bon). Други манастири от комплекса Лех са Phiyang, Hemis и Chemrey, които са били основани по време на управляващата династия Namgyal.

Известно е, че манастирът Phiyang е бил издигнат през 16 век, като акт на покаяние от Крал Таши (King Tashi Namgyal), който се добрал до трона благодарение на предателство и много насилие. Този манастир е разположен 17 километра западно от Лех.

На 8 километра от Лех, на върха на една могила може да се види манастирът Spituk. На върха на този хълм има изградени три параклиса, а от височината на този храм от манастирите Лех се открива прекрасна и обстойна гледка към долината и река Инд.

Комплексът е бил основан от Od, който бил по-големия брат на Lha Lama Changchub Od. Именно той слага началото на монашеската общност. В манастира, датиращ от 15 век са открити едни от най-хубавите статуи на Буда. Освен тях тук могат да се видят още колекция от древни маски, старинни оръжия, и един вдъхновяващ образ на Mahakal.

Ступата Шанти (Shanti Stupa)от манастирите в Лех е построена от японците. През 1985 година те се вдъхновяват да сеят будистката религия по света и построяват този храм. с помощта на японското правителство. Шанти е разположен на Чангспа (Changspa), на върха на хълмисто възвишение. Той е официален осветене от Далай Лама през 1985 година.

Съдържащ голямо количество произведения на изкуството този манастир привлича годишно огромен брой туристи, защото гледката във вътрешността му е в действителност впечатляваща. В самото начало преди да навлезете в същността на храма има място, където може да спрете за закуска или чай, а след това да продължите и да се насладите на удивително красивата панорама от върха.

Манастирът Namgyal Tsemo Gompa е построена през 1430 година от крал Таши (King Tashi Namgyal). Този храм е разположен на върха Namgyal Tsemo, а от него се открива поредната красива панорама от комплекса на Манастирите Лех. Тук може да се види триетажна златна статуя на Maitrieya Buddha, още други фигури на божества и много древни ръкописи и стенописи.

Сред другите манастири Лех са Sankar Gonpa, разположен на няколко километра и който е клон на Spituk. Обителта Shey Gompa е разположена на 15 километра нагоре по веригата на манастирите Лех. Във вътрешността на този свещен будистки храм може да се види уникална по рода си 7, 5-метрова статуя на Буда.

Soma Gonpa, известен още и като Jokhang е построен през 1957 година от Будистката асоциация в Ладак. Този манастир е отворен ежедневно за посетители, а в него може да се види фигура на Joyo Rinpochey или коронования Буда.

4
Общо гласували: 2
5 1
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
--
--
16.10.2016 15:22
Според учените света е свършил от 02.02.2002 до 12.12.2012 и на сам. Има време спокойно ;]]
0
0