Фонтанът Нептунбрунен в Берлин

14.11.2010
Фонтанът Нептунбрунен в Берлин

Нептунбрунен в Берлин (Neptunbrunnen in Berlin) е един от най-старите и най-красивите фонтани, които може да видите в немската столица. Няма как да не го забележите, докато се разхождате из просторния централен площад между телевизионната кула , кметството или по-известно като Ратхауза и Двореца на републиката (Palast der Republik). Нептунбрунен стои красиво точно между църквата Мариенкирхе (St Mary's Church) и Кметството (Rotes Rathaus).

Измайсторен преди повече от 100 години Нептунбрунен е преместен от първоначалното си място, за да пристигне на това централно за Берлин място през средата на миналия век. Този бароков фонтан е направен през 1891 година, като негов проектант е Райнхолд Бегас (Reinhold Begas). Този архитект създава същинско произведение на изкуството, което изобразява гръцкият бог Посейдон или Нептун, заобиколен от четири женски фигури.

Тези статуи на жени около бога на морето символизират четирите основни реки на Германия: Елба, Рейн (Rhine), Висла и Одер. Първоначалните имена на Нептунбрунен са Schloss-Brunnen и Begas-Brunnen, което е показателно къде точно се е издигал някога силуетът на Нептун. Оригиналната локация на фонтана е на т.нар. Площад на замъците (Schlossplatz), откъдето той е демонтиран през 1951 година.

Тогава някогашният Берлински дворец (Berlin City Palace) е разрушен. След като е възстановен, през 1969 година Нептунбрунен е разположен на сегашното си място между красивата църква Мариенкирхе и Кметството. Оттогава насам фонтанът е една от забележителностите на прословутият Александерплац (Alexanderplatz).

Фонтанът Нептунбрунен в Берлин

Самото построяване на Нептунбрунен преди повече от 100 години представлява подарък от берлинските власти към Кайзер Вилхелм II (Kaiser Wilhelm II). По време на войната фонтанът търпи сериозни щети, но след това е възстановен. Самият басейн на Нептунбрунен е изработен от шведски гранит и достига 18 метра в диаметър.

Височината до нивото на бог Нептун е 8, 5 метра, а до тризъбеца, който той държи е 10 метра. В басейна на Нептунбрунен могат да се видят също красиви детайли като костенурки.

Фонтан на Нептун може да се види в още няколко невероятно красиви европейски замъка като виенския Шонбрун, неповторимия Версай в Париж.

Фонтанът на Нептун е една от основните забележителности и в Болоня. Италианския еквивалент на Нептунбрунен обаче е направен доста по-отдавна, през 1566 година от Томазо Лорети, като този негов шедьовър е украсен с ангели, делфини, сирени и риби.

4
Общо гласували: 6
5 3
4 1
3 1
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Потребител#178822
Не знам
0
0