Pochivka.com»Статии и Новини»Замъци»Дворецът Херенхаузен

Дворецът Херенхаузен

Rosi TrifonovaRosi Trifonova
Администратор
2k
Дворецът Херенхаузен

Дворецът Херенхаузен (Herrenhausen Castle) и неговите прелестни градини са едно от безценните наследства на историческото минало на Германия, завещано от Хановерските владетели. Херенхаузен е блестяща барокова постройка, която е преминала през множество етапи на конструиране.

Наскоро бе решено замъкът да бъде изцяло реставриран благодарение на властите в Хановер и на фондация, направена от автомобилния гигант Фолксваген. Проектът бе на стойност 20 милиона евро, плюс непредвидените разходи, като се предвижда да завърши до 2012 година.

Дворецът Херенхаузен

Красивият Херенхаузен е разположен в сърцето на самия Хановер. Той е издигнат за кралете и кралиците на града през 17 век. Основите на замъка са положени през 1638 година, но по-голямата част от него и от известната като Голямата градина е направена през 1666 година от френския ландшафтен архитект Мартин Шарбониер.

Разрастването и осъвършенстването на комплекса Херенхаузен продължава до 19 век. Крайният резултат със сигурност е нещо, което си заслужава да се види и което е в състояние да възхити всекиго. Градините на Херенхаузен се отличават с високата си стилизираност и богата и красива аранжировка. По стил те много напомнят типичните френски и английски градини.

Впечатляващата барокова сграда на замъка Херенхаузен е преобразувана в дворец в класически стил в периода между 1819 и 1821 година, докато той е собственост на фамилията Велф. Те решават да гласуват доверие за тази цел на архитекта Лавес.

През 1943 година замъкът Херенхаузен е бил бомбардиран и в резултат на Втората световна война е тотално унищожен. Единственото останало тогава от комплекса е Големият фонтан, външното стълбище и една изкуствена пещера. Стълбището е преместено до Оранжерията на Херенхаузен, където може да се види и днес.

Прекрасният парк на Херенхаузен е съставен от четири основни части: Голямата градина, Планинската градина, Градините на Джордж и Градината Велфен.

Красотата на Голямата градина на Херенхаузен е съставена от прелестно аранжирани ливади, живи плетове, алеи, статуи и фонтани. Днес в този парк през летните месеци се провеждат различни фестивали, като този на малките изкуства и този, кръстен на самата градина.

Върхов момент в Голямата градина се явява фонтана. Той е една от последните работи на майстора Niki de Saint Phalle, като е красиво украсен с много кристали, минерали, стъкло и морски черупки. Тази част от замъка Херенхаузен всъщност представлява най-голямата барокова градина в Германия.

Планинската градина е също не по-малка и важна част от комплекса на Херенхаузен. Тук е ситуирана пък най-голямата Ботаническа градина в Германия, като в нея може да се види колекция от видове орхидеи, която няма аналог по красота и разнообразие в страната. Обърнете внимание и на т.нар. Тропическа къща, където може да се насладите на различни видове пеперуди и екзотични птици. Велфенгартен от замъка Херенхаузен е паркът на Университета в Хановер.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.5
51
41
31
21
10
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Изпрати
Stoqnka Nikolova
Stoqnka Nikolova
20.01.2017 22:25
Всеки човек различно като ще става страшно например ако някой ще умира няколко месеца по рано сънувам че ми падат зъби ако ще имам не сполука или когато някой мой близък умира започва да ми трепти лявато око постоянно
0
0
Stoqnka Nikolova
Stoqnka Nikolova
28.12.2016 10:09
Не си първата ☺️
0
0