Pochivka.com»Статии и Новини»Замъци»Крепостта Мунот

Крепостта Мунот

Rosi TrifonovaRosi Trifonova
Администратор
2k
Крепостта Мунот

Крепостта Мунот (Munot Fortress) е внушителен ренесансов замък, който от близо 400 години насам се счита за емблема и гордост на град Шафхаузен. Шафхаузен е спокойно старинно градче в Швейцария. Разположено е на запад от езерото Констанц, по поречието на река Рейн.

Ако не бяха уличните лампи, модерните магазинчета и туристическия поток, човек без проблем може да се върне няколко столетия назад във времето и да си представи как е кипял живота тук през 15-16 век. Навсякъде из стария град на Шафхаузен може да видите старинни къщи с красиви еркери и стеносписи.

Крепостта Мунот

Величествената крепост Мунот доминира над старата част на Шафхаузен от своя висок хълм, покрит с живописни лозови масиви. От височината на Мунот се открива прелетна гледка към течението на Рейн, целия швейцарски град, като най-старата му част остава в западна посока, а новите жилищни постройки – на изток.

Първокласните лозови масиви Pinot Noir and Pinot Gris vines обграждат южната страна на крепостта. Посетителите на замъка Мунот имат възможност да опитат доброто вино, което е изцяло местно производство в рамките на един павилион, разположен в крепостта.

Ако искате да се изкачите до хълма и замъка Мунот можете да пробвате нелекото изкачване по няколкото стръмни стълбища, които водят нагоре към възрожденския дворец. Ако ли пък многото стъпала не са ви по вкуса има автомобилен път с паркинг, където може да оставите колата си и направо да се отдадете на пътешествие във времето назад в Мунот. Пътят нагоре по хълма е продължение на главната улица, а ако минете по малките улички ще се насладите на много красиви гледки нагоре към замъка и лозовите насаждения.

Сегашната овална крепост Мунот е издигната през 16 век, но укрепления на този хълм над селището е имало още през 1377 година, за което свидетелстват запазени документи. Мястото на града е стратегическо – тук корабите, плаващи по Рейн задължително е трябвало да псунат котва, защото по-нататък реката става неплавателна.

Строителството на сегашния замък Мунот започва през 1564 година под ръководството на Heinrich Schwarz, като крепостта е издигната като боен форт по оригинален дизайн на Albrecht Dürer. За бойните функции на Мунот говорят и зъберите по обграждащата стена.

Стопанина на замъка живее в апартамент във високата кула на оградения комплекс. Всяка сутрин, точно в 9 часа камбаната на крепостта Мунот бие в продължение на пет минути, точно както е било и през 1589 година, когато дворецът е окончателно завършен.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари (4)

Изпрати
Luna
Luna
11.01.2017 09:49
Lunita
Da taka e.
0
0
Luna
Luna
11.01.2017 09:48
Da taka e.
0
0
Luna
Luna
11.01.2017 09:48
Da
0
0
Luna
Luna
11.01.2017 09:48
Da.
0
0