Дървената църква Хедал

12.11.2010
Дървената църква Хедал

Дървената църква Хедал (Heddal Stave Church) е един от малкото подобни исторически паметници, успели да се съхранят до наши дни. Тези църкви, построени единствено от дървени дъски са уникални и „ендемични” за Северна Европа. В тях стилът и културата на викингите са премесени с религиозните традиции на християнството. Сред всички подобни сгради, достигнали до наши дни, дървената църква Хедал е най-голямата и една от най-красивите.

Хедал е разположена в Норвегия, в едноименния град, намиращ се в южната община Нутоден (Notodden). Притежаваща уникална архитектура, църквата Хедал е в състояние да впечатли всеки не само заради уникалните си форми и външен вид, но и с факта, че Хедал все още е действащ храм.

На пръв поглед конструкцията изглежда четириетажна, като има пирамидална форма. На върха на храма има купол с кръст, който се забелязва от далеч. Често наричат храма Хедал „Голямата готическа катедрала от дърво”. Ако имате късмета някога да видите това "дървено произведение на изкуството", ще разберете, че определението не е голословно.

Няма точна дата, която да информира за полагането на основите на Хедал, но се предполага, че конструкцията й е издигната през 11 и 12 век. Според други източници дървената църква е издигната век по-късно. Храмът Хедал е посветен на Дева Мария и функционира като католическа църква до Реформацията през 1537 година. Днес най-старите запазени части, които могат да се видят в дървената обител са т.нар. Розова картина, Столът на епископа, както и кадилницата са се съхранили към настоящия момент от Средновековието.

Олтарът на дървената църква Хедал, както и повечето от стенописите датират от 1600 година. Удивителното е, че около ¼ от дървеният материал на храма е с възраст над 900 години – още от построяването на Хедал. Портретите във вътрешността също са се запзили от средните векове. Особено интересна е галерията, която се е съхранила около вътрешната църква, защото там могат да се видят рунически надпис.

След Реформацията през 16 век дървената църква Хедал е в изключително лошо състояние, но реставрацията й е проведена едва между се проведе през 1849-1851 година. Общото мнение е, че тези, които са правили тогавашния ремонт на храма са нямали необходимите знания и умения за да реставрират Хедал, както трябва, което налага още една основна реставрация през 1950 година.

Според популярната легенда църквата Хедал е построена за 3 дена в онези далечни тъмни средновековни столетия. Днес храмът е превърнат в атрактивна туристическа дестинация, като любопитни за туристите биха били изложбата, която е разположена в залата, намираща се зад самата Хедал. Точно тук има и едно приятно кафене, от което всъщност може да си закупите билет за вход към най-голямата дървена църква.

4.7
Общо гласували: 7
5 5
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати