Дворецът Брухзал

05.12.2010
Дворецът Брухзал

Внушителната барокова архитектура на двореца Брухзал (Bruchsal Palace) е едно от най-забележителните неща, които могат да се видят днес в едноименния югозападен немски град, който се намира на 20 километра североизточно от Карлсруе в провинция Баден-Вюртемберг.

Днес град Брухзал е известен предимно като един от най-големите производители на аспержи в цяла Европа и като развит икономически производствен център, но в него са се запазили и удивителни исторически паметници като замъка Брухзал.

Имението Брухзал е издигнато от епископа на Шпайер - Дамян Хуго фон Шонборн в началото на 18 век, когато в тази част на Германия се появяват верига подобни дворци.

Основите на Брухзал са положени през 1720 година на мястото на по-стара резиденция на Шпайер, разрушена през 1689 година. Новата постройка, която се появява тогава не е репрезентация на старата, а напълно нова конструкция, която има претенциите на величествени дворци като френския Версай.

Брухзал е замислен като мащабен дворцов комплекс за властта, който се състои от над 50 отделни постройки. В тях влизат главните корпуси на ръководните органи, конюшни, един палас с прекрасна градина, апартаменти на владетелите и на служителите.

Причината целия дворцов комплекс на Брухзал да е съставен от толкова много отделни постройки е съвсем преднамерена – самият Дамян Хуго фон Шонборн искал да се застрахова срещу опити да бъде изпепелено имението му. В случай на пожар само една малка част можело да бъде засегната от пламъците, а повечето от сградите биха били спасени.

В архитектурно отношение замъкът Брухзал е повече от пищен и внушителен. Навсякъде художествените украси, циментовите фигури, покрити със злато, фонтаните и орнаментиката по сградите напомнят за цялата претенциозност на княжеските постройки през 18 век. Самият Дамян е бил известен с добрия си вкус и като ценител на изкуството и като такъв не е никак чудно, че той е възложил на едни от най-добрите майстори, архитекти, художници и скулптури да издигнат удивителния комплекс Брухзал.

През 1728 година популярният майстор от Вюрцбург Балтазар Нойман се съгласява да работи по централната сграда на замъка Брухзал. Изпод неговите гениални ръце се ражда един от най-прелестните образци на бароковото изкуство, а именно двойното стълбище в средата на главната сграда в Брухзал.

Това стълбище е една от най-забележителните и най-ценните конструкции в целия комплекс. То води до двете основни зали на Брухзал – Залата на Принца, която гледа към града и Мраморната, известна още като Императорската зала, която е с лице към градината.

Прекрасните стенописи и рисунки в Голямата зала на Брухзал, както и тези по Оранжерията и по емблематичната цветна фасада на главния дворец са дело на майстора Джовани Франческо Марчини, който работи по тях в годините между 1731-1736 година. Днес в двореца Брухзал се организират редовно туристически обиколки, а в него може да посетите и един интересен музей, посветен на механичните музикални инструменти.

4.6
Общо гласували: 5
5 3
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати