Катедралата Свети Стефан във Виена

19.11.2010
Свети Стефан във Виена

Разположена по средното течение на река Дунав, Виена е европейска столица с уникална атмосфера, вековна култура, архитектура, включваща паметници със световно признание, обявени за част от Световното културно наследство на ЮНЕСКО. Сред най-значимите забележителности на Виена е катедралата Свети Стефан (Stefansdom). Разположена в самото сърце на австрийската столица, Свети Стефан е не само емблема на града, но и един от нейните най-важни паметници на готическата архитектура.

Притисната от околните внушителни постройки, готическата катедрала Свети Стефан оставя първоначално усещане за сивота и негостоприемност. Те обаче остават на заден план, имайки предвид, че този храм отразява цели 8 века на архитектурни промени и течения. Вътрешността на Свети Стефан е същинска съкровищница, която съхранява уникални предмети и творби на изкуството. Повечето от тях могат да се видят само тук и единствено по време на организираните туристически обиколки.

Основите на катедралата са положени през далечната 1147 година, когато тук се появява първата енорийска църква. Сегашният храм Свети Стефан стои върху руините на 2 по-ранни църкви. Въпреки че първата конструкция е завършена през 1160 година, основни реконструкции и разширяване продължават до 1511 година.

Катедралата Свети Стефан във Виена

И до днес храмът е подложен непрекъснато на ремонт по реставрационни проекти. Между 1230-1245 първоначалната римска структура е разширена на запад. Днешната западна стена, както и римските кули датират от този период. По нататък, през 1258 година Свети Стефан претърпява огромен пожар, който заличава по-голямата част от оригиналната римска конструкция.

Църквата носи името на Свети Стефан, който е и патрон на епископа на катедралата в Пасау (Passau). Целият храм е построен от червеникав варовик. Височината й достига до 136 метра и в определен етап от историята се е считала за най-високата сграда в цяла Европа. Ширината на Свети Стефан е около 40 метра, а дължината й е към 107 метра.

Днес фасадата на катедралата е напълно реставрирана до приятния си розовикав цвят. Преди е имала сивкав цвят, който се дължи на наслагваните през векове сажди и замърсители във въздуха. Като най-важната религиозни сграда във Виена, катедралата Свети Стефан е била свидетел на много важни събития в историята на австрийската нация. Покривът й е един от емблематичните моменти по конструкцията – покрит е с множество многоцветни си плочки.

Северната 135-метрова кула на Свети Стефан е известна като Стария Стийв (Old Steve). Първоначално построен между 1359 и 1433 година, тя е напълно възстановена след тежките щети след Втората световна война. Ако човек изкачи 343-те спираловидни стъпала, ще може да се наслади на прекрасна панорама към цяла Виена от върха на кулата. Катедралата Свети Стефан притежава една от най-големите камбани в света. Известна с името Пумерин (Pummerin bell) тази камбана огласява цяла Виена на Нова Година.

Интериорът на Свети Стефан е изпълнен с интересни неща, класифицирани като значителни и важни произведения. Едно от безспорните съкровища на катедралата е олтарът Wiener Neustadt. Измайсторен през 1447 година, той е разположен в левия параклис на храма. Олтарът е богато изпъстрен и украсен, като изобразява Дева Мария, ситуирана между Света Катерина и Света Варвара (St. Barbara).

Още един олтар в средата на Свети Стефан претворява ликовете на четири латински църковни отци – Амброуз (Ambrose), Джером (Jerome), Григорий (Григорий) и Августин (Augustine). В катедралата Свети Стефан е разположен и гробът на император Фрийдрих III (Emperor Frederick III). Той може да се види в т.нар. Апостолски параклис, а гробът е представен от каменни фигури на създания, опитващи се да събудят владетеля.

Ако имате път към Виена и ви трябва трансфер, свържете се непременно с Трансфери Виена.

3.7
Общо гласували: 10
5 1
4 6
3 2
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати