Чинкуе Тере

Rosi TrifonovaRosi Trifonova
Администратор
2k
Чинкуе Тере

По италианската Ревиера, съвсем близо до границите на Франция има едно място, известно като Чинкуе Тере (Cinque Terre). Чинкуе Тере е всичко, което човек може да иска, ако е любител на спокойната атмосфера и красивите морски гледки. Всяко нещо тук говори за хармония, почивка и удоволствие от това, че все още по света са останали такива невероятни места.

Чинкуе Тере е група от пет китни италиански селца, накацали по скалистото крайбрежие. Петте селца са Риомаджоре (Riomaggiore), Манарола (Manarola), Корнилия (Corniglia), Вернаца (Vernazza) и Монтеросо ал Маре (Monterosso al mare). Всички те образуват Национален парк Чинкуе Тере, който е включен в списъка на ЮНЕСКО със световното културно и природно наследство през 1997 година.

Чинкуе Тере

В буквален превод името на Чинкуе Тере означава Петте земи. С течение на вековете хората са успели да изградят тези села на самия бряг на Средиземно море, оформяйки повече от 7000 километра каменни стени. Те са предвидливо построени без цимент и оформят неповторимите стъпаловидните тераси на местността, които днес са култивирани в лозя – гледка, която не може да се види на нито едно друго място на планетата.

Чинкуе Тере е известно и като "ривиерата на цветята". И петте малки курорта предлагат букет от фантастична природа и идилията на малкото, избягало от шума средиземноморско градче. Многото аромати на цветя често се смесват с апетитните миризми на различни местни специалитети. Навсякъде в Чинкуе Тере може да се любувате на приказни панорами от различни цветя, градинки и алеи, кестенови гори.

Да поседнете привечер в някое от крайбрежните кафенета или ресторантчета в селцата на Чинкуе Тере е нещо, което няма еквивалент – тукашната красота на изпъстрените къщи, накацали по скалистия бряг и разбиващите се вълни на морето ви отнасят в едно друго измерение, в което се носи единствено прекрасен аромат, уют, спокойствие и наслада от цялата тази красота.

Чинкуе Тере всъщност се намира в прочутия Залив на Поетите, където Байрон, Мери Шели и Пърси Шели завинаги остават живи. В единия край на залива, в най-запазената му част се намира голямото пристанище Ла Специя (буквално подправката), а от другата страна на залива са накацали Ле Чинкуе Тере. Тази част от италианската ревиера отдавна е известна със своите дълги, чудно красиви пътеки и маршрути.

Чинкуе Тере

Всяко едно от петте села е уникално по своему, а преходът между тях е като разходка в райските кътчета – ще преминете през неповторими стръмни пътеки, покрити с лозя. Освен обиколката на Риомаджоре, Манарола, Корнилия, Вернаца и Монтеросо ал Маре задължително трябва да отидете до лозовите масиви на Santuario della Madonna di Montenero.

Това място е на 15 минутен тежък преход разстояние, но щом стигнете умората избледнява през храма, който е действаща църква. Уникалната му постройка с неговите розова и жълта камбанария е уникален пример за 14-вековна архитектура.

По пътя към Риомаджиоре ще преминете през Via dell'Amore - Пътят на влюбените, който е първата част от Sentiero Azzurro или Синият път. Това е всъщност път, който се изминава за пет часа пеша и който свързва всички пет селца. В Риомаджоре на Чинкуе Тере задължително трябва да видите замъка на градчето, църквата Сан Джовани Батиста (The church of San Giovanni Battista) и Светилището на Дева Мария от Монтенеро (The Sanctuary of Our Lady of Montenero), датиращо от 1335 година.

Градчето Манарола е разположено до района с най-плодородните лозя. Влакът, който минава тук, се движи високо над скалите покрай морето и може да ви предложи невероятни гледки от пастелните тонове на къщите, стелещи се лозови масиви и стръмни скали. Важно е да отбележим, че до Чинкуе Тере не може да се стигне с кола. Най-добре е туристите да оставят автомобилите си в град Специя и от там да хванат влак до някое от петте селища. Местна железопътна линия от Ласпеция до Дженоа свързва всички пет селца.

Според мнозина Вернаца е най-приятното място от всички пет селца на Чинкуе Тере. Вернаца е едно малко пристанищно градче, събрало в себе си освен природните красоти, но и куп исторически забележителности. Тук може да видите построената от морски камък през 14 век църква Santa Margherita d'Antiocha, Castello Doria, издигнат през 11 век и мн. др. Автомобилният транспорт във Вернаца е забранен и всички се придвижват с малки лодки.

Монтеросо ал Маре е най-голямото и най-западно село на Чинкуе Тере. За радост на любителите на пясъка и слънцето, тук има най-много плажове. Феджина отдаван е любимо място на местни и туристи за наблюдаване на изгреви и залези. Освен това често през топлите месеци по уличките край този плаж се организират много приятни партита, което е като магнит за туристите. В Корнилия също има няколко исторически постройки, като църквата Свети Петър, които също са задължителни за всеки, който посети Чинкуе Тере.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
53
42
33
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Мария Попова
Мария Попова
15.04.2013 16:46
Това е мястото на моите мечти,искам да го посетя,моля,кажете ми как да си резервирам
място и билет.....моля....

0
0