Сегеста в Сицилия

Rosi TrifonovaRosi Trifonova
Администратор
2k
Segeste

Сегеста (Segesta) е името на един от най-големите градове на хората Elymian, чиито народ е един от трите основни, които се считат за коренно население на Сицилия. Те населявали западната част на Сицилия по време на бронзовата епоха и класическата древност. Днес тези земи са известни като провинция Трапани (Trapani) и Comune of Calatafimi-Segesta. Древният град на Сегеста е мястото на някогашна гръцка колония, чиято архитектура е успяла да съхрани голяма част от облика си до наши дни.

Комплексът на Сегеста е забележителен най-вече с древния дорийски храм, разположен на един хълм и амфитеатъра, които днес са задължителна спирка по всеки туристически маршрут, преминаващ през Западна Сицилия. Удивителното съчетание между исторически паметници и невероятни природни картини заедно с красивото крайбрежие на Сицилия създават всички предпоставки за една запомняща се екскурзия.

На хълма на Сегеста може да се види дорийският храм, който е един от ярките образци на елинската култура по тези земи. Храмът е издигнат някъде през 5 в.пр.н.е. и е направо смайващо как е успял да се запази до такава степен след повече от две хилядолетия и половина. В сравнение със Сегеста древните останки в близкия Агридженто буквално бледнеят. Храмът има 6×14 колони, които стоят на основа с размери 21×56 метра и изглеждат така, сякаш току що са построени. Платформата на храма в Сегеста е около три стъпки висока.

Има няколко неща, които свидетелстват, че дорийският храм така и никога не е бил завършен. Колоните му не са нагънати, както нормално би трябвало да са, имайки предвид, че това е дорийски храм. Освен това колоните все още завършват отдолу с вид подложки, които обикновено са били използвани, за да се повдигнат стълбовете до желаното място, но след това са отстранявани. Храмът в Сегеста няма светилище, а за незавършеността му подсказва и липсата на покрив.

Амфитеатърът на Сегеста е малко по непопулярен от дорийската колонада на върха. Амфитеатралното разположение на седалките за зрителите е изградено по хълма, известен като Монте Барбаро (Monte Bàrbaro), на 305 метра над морското равнище. Дори и днес тази част от Сегеста продължава да се използва по предназначение, а именно той се използва като театрална сцена.

Сегеста

Всяко лято тук се играят различни театрални постановки, в които съвременни актьори изпълняват класически гръцки драми и комедии.

В района на античния Сегеста могат да се видят и някои средновековни останки от постройки, като например руините на една норманска крепост.

От върха на хълма на Сегеста се открива прекрасна гледка към долината и към залива Кастеламаре (Castellamare). Разположението на древния град някога е помагало на жителите му да имат контрол над няколко главни пътища между брега на север и вътрешните територии.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.3
52
41
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати