Парк дьо ла Вилет

Rosi TrifonovaRosi Trifonova
Администратор
2k
La Villette Paris

Ако още не сте чували за Парк дьо ла Вилет (La Villette Paris), значи знаете твърде малко за Франция и нейната неповторима столица Париж. Парк дьо ла Вилет е най-големият градски зелен терен в Париж. Това място е изпълнено с толкова много култура, прекрасна архитектура, различни средства за забавление и зелени площи, че на човек чак му се струва нереално как е възможно да го наричат Градски парк. Парк дьо ла Вилет се разпростира на 55 хектара в североизточната част на френската столица, на мястото, където някога е била бившата парижка кланица за добитък.

Парк дьо ла Вилет място, където няма как да скучаеш. Той е заобиколен от романтични канали, навсякъде можеш да се натъкнеш на интересни атракции из която и да е от десетте тематични градини на парка. Паркът достига до Boulevard Périphérique, който е овален заобикалящ Париж път.

Паркът е проектиран от Бернар Чуми (Bernard Tschumi), който е френски архитект от швейцарски произход. Той работи по изграждането Парк дьо ла Вилет между 1984-1987 година като част от градския проект за реконструкцията на Париж. От този момент нататък на мястото на голямата парижка кланица и на националния пазар за месо едро се появява едно от местата за забавление и отдих на парижани.

Днес Парк дьо ла Вилет събира в себе си голям брой обществени съоръжения, свързани с науката и изкуството, детски площадки и цели 35 сгради, които могат да се определят като архитектурни безумия (в положителния смисъл).

Тук посетителите могат да разгледат The Cité des Sciences et de l'Industrie, който е най-големият научен музей в цяла Европа. Той е разположен в периферията на Парк дьо ла Вилет. Главната цел на този музей е да възпитава научна и техническа култура в хората и да насърчава интереса към а науката, изследванията и индустрията.

Ще познаете музея по неговата биоклиматична фасада и по големият интерес от страна на посетителите – над пет милиона души годишно посещават тези научни експозиции в Парк дьо ла Вилет.

Парк дьо ла Вилет

Парк дьо ла Вилет отдавна е популярно място за провеждането на редица дейности, които ангажират всякакви хора от всички възрасти и културен произход. Уникалността на това място идва от факта, че той изпълнява ролята на един съвременен конгломерат от културно себеизразяване и самоидентификация на много френски художници и музиканти. Непрекъснато в градините се провеждат различни изложби и се изнасят представления, дори се провеждат филмови фестивали на открито.

35-те причудливи стоманени конструкции из Парк дьо ла Вилет са навярно най-голямата отличителна характеристика на това място. Всъщност те са направени с идеята да служат за нещо като ориентира на посетителите и да ги насочват към различните места в градините. През последните години някои от тези постройки бяха реконструирани и превърнати в ресторанти, в информационен център и други места, свързани със задоволяването на нуждите на хората в Парк дьо ла Вилет.

10-те тематични градини на парижкия парк смайват със своите странни инсталации и скулптури. Всяка една градина е изградена така, че да си играе с пространството чрез нестандартни решения и странни статуи. Една от тези градини в Парк дьо ла Вилет е Градината на дракона, където може да се види висока 80 фута стоманена конструкция, представляваща дракон. В него обаче има и пързалка за деца.

В Парк дьо ла Вилет се намира и популярната концертна зала Зенит (Zenith rock concert hall), Cite de la Musique, което един интригуващ музей на музикалните инструменти, както и Парижкото национално музикално училище.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.3
51
42
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати