Парк дьо ла Вилет

19.09.2010
La Villette Paris

Ако още не сте чували за Парк дьо ла Вилет (La Villette Paris), значи знаете твърде малко за Франция и нейната неповторима столица Париж. Парк дьо ла Вилет е най-големият градски зелен терен в Париж. Това място е изпълнено с толкова много култура, прекрасна архитектура, различни средства за забавление и зелени площи, че на човек чак му се струва нереално как е възможно да го наричат Градски парк. Парк дьо ла Вилет се разпростира на 55 хектара в североизточната част на френската столица, на мястото, където някога е била бившата парижка кланица за добитък.

Парк дьо ла Вилет място, където няма как да скучаеш. Той е заобиколен от романтични канали, навсякъде можеш да се натъкнеш на интересни атракции из която и да е от десетте тематични градини на парка. Паркът достига до Boulevard Périphérique, който е овален заобикалящ Париж път.

Паркът е проектиран от Бернар Чуми (Bernard Tschumi), който е френски архитект от швейцарски произход. Той работи по изграждането Парк дьо ла Вилет между 1984-1987 година като част от градския проект за реконструкцията на Париж. От този момент нататък на мястото на голямата парижка кланица и на националния пазар за месо едро се появява едно от местата за забавление и отдих на парижани.

Днес Парк дьо ла Вилет събира в себе си голям брой обществени съоръжения, свързани с науката и изкуството, детски площадки и цели 35 сгради, които могат да се определят като архитектурни безумия (в положителния смисъл).

Тук посетителите могат да разгледат The Cité des Sciences et de l'Industrie, който е най-големият научен музей в цяла Европа. Той е разположен в периферията на Парк дьо ла Вилет. Главната цел на този музей е да възпитава научна и техническа култура в хората и да насърчава интереса към а науката, изследванията и индустрията.

Ще познаете музея по неговата биоклиматична фасада и по големият интерес от страна на посетителите – над пет милиона души годишно посещават тези научни експозиции в Парк дьо ла Вилет.

Парк дьо ла Вилет

Парк дьо ла Вилет отдавна е популярно място за провеждането на редица дейности, които ангажират всякакви хора от всички възрасти и културен произход. Уникалността на това място идва от факта, че той изпълнява ролята на един съвременен конгломерат от културно себеизразяване и самоидентификация на много френски художници и музиканти. Непрекъснато в градините се провеждат различни изложби и се изнасят представления, дори се провеждат филмови фестивали на открито.

35-те причудливи стоманени конструкции из Парк дьо ла Вилет са навярно най-голямата отличителна характеристика на това място. Всъщност те са направени с идеята да служат за нещо като ориентира на посетителите и да ги насочват към различните места в градините. През последните години някои от тези постройки бяха реконструирани и превърнати в ресторанти, в информационен център и други места, свързани със задоволяването на нуждите на хората в Парк дьо ла Вилет.

10-те тематични градини на парижкия парк смайват със своите странни инсталации и скулптури. Всяка една градина е изградена така, че да си играе с пространството чрез нестандартни решения и странни статуи. Една от тези градини в Парк дьо ла Вилет е Градината на дракона, където може да се види висока 80 фута стоманена конструкция, представляваща дракон. В него обаче има и пързалка за деца.

В Парк дьо ла Вилет се намира и популярната концертна зала Зенит (Zenith rock concert hall), Cite de la Musique, което един интригуващ музей на музикалните инструменти, както и Парижкото национално музикално училище.

4.3
Общо гласували: 3
5 1
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати