Анталия

Rosi TrifonovaRosi Trifonova
Администратор
2k
Анталия

Анталия (Antalya) е една от визитните картички на слънчевата на южна съседка – Турция. На тази турска територия са се разположили невероятен брой райски кътчета, хилядолетни руини, които безпроблемно съжителстват с ултрамодерното лице на селището, за да изградят облика му на една от най-харесваните и предпочитани световни дестинации за туризъм и почивка. Анталия съчетава по уникален начин прелестите на морето и планината. Гористите склоновете на планината Торос, се спускат надолу към Средиземно море, образувайки насечена брегова линия от хълмове и равнини.

Сред етикетите, които стоят под името Анталия са слънце, луксозни хотели с първокласно обслужване, чисто море и отлично поддържани плажове. Екзотичната атмосфера се допълва от многото палми, разнообразна растителност, сред които не спят вариантите за множество забавления. Анталия предлага широк набор от ресторанти, кафенета, барове, нощни клубове, разкошни бутици.

При около 800 000 души население, през летните месеци броят на хората в Анталия скача на около 2 000 000. Алания се намира се на около 130 на изток от Анталия. Известни забележителности в региона са плажа на Клеопатра, византийската крепост и червената кула. Алания е един от най-красивите и най-важни туристически центрове на т.нар. Турска ривиера. Инвестициите по инфраструктурното развитие на Анталия стартират през 1970 година, а крайният резултат е видим днес – красив, модерен курорт с жители, които по нищо не отстъпват на модерните европейци.

Старият град на Анталия е удивителен. Задължително трябва да се обиколи пеша, за да може да се види всяко кътче от тази прелестна старинна архитектура. Всъщност къщите в Анталия до голяма степен напомнят традиционните български домове в Копривщица. В Стария град на Анталия е мястото, където може да видите и една от най-запленителните и ценни старини на Римската империя – Портата на Адриан (Hadrian's Gate), както и Часовниковата кула. Областта Калейчи (Kaleici) е всъщност Стария град на Анталия и е едно интересно място за любителите на историята и архитектурата.

Анталия Турция

Тук акцент е най-старото минаре, носещо името Ийвли. В близост до него може да се види една маслиново дърво, за което местните твърдят, че е на 2000 години. То може да се види на входа на пазара, като е обозначено със специална табела. Пазарът в Анталия е мястото, където може да намерите всичко – от интересни сувенири, до антични предмети. Не се учудвайте, ако търговците ви предложат мило и гостоприемно да ви почерпят с чаша чай или кафе.

Разхождайки се из града няма как да пропуснете да се отбиете в някое от шарените малки магазинчета, които продават прословутия турски локум. Търговците го продават на килограм, като цената обикновено е обявена за 100 г. И тук, както и на пазара, пазарлъкът за цената е нещо задължително. Пазаренето е една от националните черти на турците, така, че не забравяйте да се впуснете в условен спор каквото и да си купувате, защото ще ви излезе доста по евтино.

Ако искате да разгледате историческите забележителности на цялата област Анталия, най-добре е да отпътувате до близките Демре, Мира и Кекова. Екскурзии до там се организират почти от всеки хотел в Анталия. Сред главните забележителности на района е храмът на Свети Николай Чудотворец. Разположен е в старата част на Демре и е уникален, защото там са разположени мощите на светеца.

Те лежат в стъклен саркофаг, а местните ще ви посъветват да докоснете ковчега и да си пожелаете нещо. Според вярването, ако имате чисто сърце, желанието ви ще се сбъдне. Свети Николай Чудотворец е един от най-посещаваните храмове от богомолци в района. В самата църква могат да се видят уникални фрески на около 2000 години – огромно и безценен историческо наследство.

Antalya

Според легендата името Анталия идва от краля на Пергамом (Pergamum) Аталос II (Attalos II), който наредил на своите подчинени да открият “Рая на земята”. Те в крайна сметка се натъкнали на днешна Анталия. Кралят се заел с укрепването и застрояването на града, който тогава (2-ри век пр. н. е.) нарекъл Аталея (Attaleia). Аталея е и името на фестивала в Делфи. В самата Анталия също се провеждат немалко фестивали, като например Международния филмов фестивал Евразия.

Основните плажове на Анталия са Konyaaltı, Lara and Karpuzkaldıran. Отбийте се задължително до древния римски град Мира, където може да видите една впечатляваща гледка на амфитеатър и гробници на някогашните жители на Ликия. Не пропускайте и подводния град Кекова с неговите все още запазени останки от къщи, стълбища, прозорци и т.н. Алания се намира се на около 130 км на изток от Анталия, като най-популярните й забележителности са плажа на Клеопатра, византийската крепост, построена от Марк Антоний за Клеопатра и червената кула.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.6
54
43
33
23
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати