Реставрират Малката базилика в Пловдив

05.11.2010
Реставрират Малката базилика в Пловдив

Реставрацията на Малката базилика в Пловдив е една от стъпките към утвърждаването на Пловдив като една от световните културни столици на Европа. Базиликата е строена през V век и има едни от най-красивите късноантични образци на цветни мозайки.

Първият етап на реставрацията ще струва 700 хил. лева и ще продължи една година. Базиликата ще бъде експонирано по възможно най-добрия начин пред минаващите по булеварда, от северната страна ще бъде изградена съвременна защитна сграда. Всичко ще бъде възстановено в автентичен вид на неговото място.

При вторият етап ще бъдат вложени 300 хил. лева. С тях ще бъде подобрена инфраструктурата, ще бъдат построени кафене, малък посетителски център, магазин с книжарница.

Реализирането на този проект ще помогне за популяризирането на уникалната и хилядолетна история на Пловдив превръщането му в дестинация на културния и историческия туризъм.

Договорът за започването на реставрационните дейности бе подписан на 5 ноамври в областна администрация Пловдив. Част от финасирането ще бъде със средства на фондация "Америка за България".

4
Общо гласували: 1
5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати