Езерото Бриенц

26.09.2011
Езерото Бриенц

Езерото Бриенц (Brienzersee) е живописен воден басейн на територията на Швейцария. Съвсем близо до него се намира живописният град Интеркалакен. Както навярно подсказва името му, той е разположен между планински езера - Тун и Бриенц, на 566 м надморска височина.

Панорамата наоколо е съставена от прекрасни гледки към най-известните части на Алпите - върховете Юнгфрау (4158 метра), Мьонх (4099 метра), Айгер (3970 метра). Тук се намират и известните зимни курорти Венген, Мюрен, Щехелберг и Гринделвалд.

Езерото Бриенц или Бриенцерзее е една от най-приятните туристически забележителности в Западна Швейцария. Езерото Бриенц отстои на около 80 километра на югоизток от столицата Берн.

Езерото Бриенц и швейцарските Алпи

Този воден басейн с кристално чисти води стои източно от Интерлакен. Типично за Швейцария някои от най-красивите природни местности и гледки са достъпни единствено чрез зъбчатите железници.

Ако искате да се насладите на гледка към Бриенц отгоре, ще ви се наложи да се качите на въженото влакче, което в никакъв случай няма да в във ваш минус.

Езерото Бринец е изключително гостоприемно към туристите. По него може да се плава с лодки или кану, да се обхождат бреговете му и дори да се отдадете на плажуване. Местните твърдят, че температурата на водата достига до 20-21 градуса, което е повече от перфектно за плуване.

Езерото Бриенц в Швейцария

Най-голямата атракция на Бриенц си остава зъбчатата железница, която е само на 15 километра от Интерлактен. Това атрактивно влакче е локално известно като Brienz Rothornbahn и се счита за най-старото в Швейцария. Влакчето функционира от 1892 година.

Денивелацията която ще преодолеете по време на пътуването с влакчето на езерото Бриенц е от 1678 м, съставени от прекрасни гледки.

Самото езеро Бриенц получава името си от едноименното селище, разположено на северния му бряг. Селата Matten и Unterseen са разположени на югозападния край на езерото. Всички брегове на Бриенц са стръмни и няма почти никаква плитки води в цялото езеро. Този воден басейн е първото езеро, в което се разширява река реката Aar. Следващият подобен участък е при езерото Тун (Thun).

Езерото Бриенц се е образувало на 564 метра над морското равнище. Дължината му е около 9 мили, а ширината 1 ½ мили. Максималната дълбочина възлиза на 856 фута, а площта на Бриенц е 11 ½ квадратни мили. Малко необичайно, но езерото Бриенц е бедно на хранителни вещества, поради което риболовът тук не е широко застъпена практика.

4
Общо гласували: 1
5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати