Планината Пилатус

05.12.2010
Планината Пилатус

С планината Пилатус (Mount Pilatus) са свързани много легенди и митове. Една от тях дори дава името на това природно възвишение, намиращо се в Швейцария. Още през Средновековието Пилатус се свързва с с легендата за Пилат Понтийски, който е починал тук. Съществува теза обаче, че старата форма на името да е била Pileatus, което се превежда като "покритият с шапка", или по-скоро със снежна шапка.

Планината Пилатус е изключително красива и открай време е една от любимите природни забележителности в този район. Тя е разположена в швейцарските Алпи, съвсем близо до езерото Люцерн (Lucerne) и града Люцерн. Всъщност Пилатус е разделана между кантоните Обвалден (Obwalden), Нидвалден (Nidwalden) и Люцерн, като най-високата й точка е в рамките на Обвалден, на границата с Нидвалден.

Най-високата точка на Пилатус достига 2120 метра, а добрата новина е, че може да бъде лесно достигната. До върха е изградена зъбчата железница, която се счита за една от най-старите в Европа.

Обикновено посетителите се изкачват с влакчето, а слизат с един от двата кабинкови лифта, единият от които романтично се нарича гондола. Влакчето обаче работи единствено през по-меките месеци от годината, защото през останалото време снегът не позволява движението му.

Зъбчатата железница на планината Пилатус има най-стръмният релсов маршрут в цяла Европа. По време на изкачването на трасето от Alpnachstad до Пилатус Kulm обаче туристите имат възможност да се насладят на невероятни гледки от ливади с алпийски цветя, бистри и чисти потоци.

Езерото Люцерн и Пилатус

С повечко късмет може да видите диви кози или редките алпийски рози. Над 900 вида растения са „родом” от района на връх Пилатус, много от тях са и официално защитени.

Ако все пак предпочитате да изкачите върха пеша, се пригответе за доста усилия – изкачването на Пилатус в хубаво време отнема около 5 часа. Няма как да пропуснете да си направите една приятна разходка по маршрута, известен като Dragon Path и да минете през скалната галерия Pilatus Kulm.

През лятото върхът на Пилатус е лесно достъпен от едноименния хотелски комплекс, който е изграден на самата планина. Разходката би била много приятна и ще ви отнеме едва между 10 и 35 минути по лесни пътеки.

Първите писмени сведения за връх Пилатус са датирани през 13 век, но селтските говедари са населявали тези високи местности много преди това.

Същинката история на връх Пилатус обаче започва с изграждането на трасето Gotthard и построяването на влакчето. Постепенно тук започват да пристигат пътешественици от цял свят и планината става все по-популярна.

Когато Рихард Вагнер достигна най-високата точка на Пилатус през 1859 г., той е бил поразен от спиращата дъха гледка към централна Швейцария. След него милиони туристи и известни личности научават за красотата на Пилатус и споделят видяното от него. Дори английската кралица Виктория покорила Пилатус, въпреки че била на гърба на кон.

4
Общо гласували: 5
5 1
4 3
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати