Лапландия

Rosi TrifonovaRosi Trifonova
Администратор
2k
Лапландия

Лапландия (Lapland) – мястото, откъдето всяка зима тръгва дядо Коледа и земята, където живеят повече елени, отколкото хора. Елените тук се отглеждат като домашни животни, но редовно могат да се видят да скитат свободни по суровата финландска територия. Във фермите елените се прибират само през най-студените зимни дни, когато не могат да намерят нищо за ядене в природата.

Лапландия е най-северната финландска провинция, която заема площ от 98 937 кв.м. – това представлява 30% от територията на Финладния. От тази площ 93 057 е суша, а 5 880 кв.м. - вода. В Лапландия живеят около 200 000 души. Коренните жители на Лапландия се наричат Саами и наброяват около 7000. Главен административен център на областта е град Рованиеми, където живеят около 35 427 жители. Цялата Лапландия е развита туристическа дестинация. Има безброй хижи и вили, както и възможности за ски, сноуборд. Възможността да покарате еленски или кучешки впряг е най-примамлива.

Лапландия не е най-населената финландска територия, но е най-голямата и почти цялата е разположена зад Северния полярен кръг. През зимата в Лапландия има месеци, в които слънцето не се показва. Именно в тези месеци от годината туристическият поток в Лапландия е най-голям, а коледното настроение - най-завладяващо.

Столицата на Лапландия - Рованиеми, е разположена точно на Полярния кръг, между хълмовете Оунасваара и Коркаловаара, в долината на река Кемийоки и нейния приток Оунасйоки. Тя е административен, културен и туристически център на тази финландска земя. В Рованиеми е задължително посещението на музеят "Арктикум". Тук човек може да научи всичко за Лапландия и полярните области, да види животинските видове, които са типични за Лапландия и да чуе песните на коренното население на Лапландия. Най-много информация за саами има в по-северно разположеното селище Инари.

Местните твърдят, че Дядо Коледа живее в отдалечената планина Корватунтури. Буквало преведено, името на планината е Ухо. Затова децата във Финландия вярват, че той може да чуе желанията им. За да се скъси дистанцията между Добрия старец и децата обаче, той се е изместил малко по на юг, на Полярния кръг.

Лапландия

Почти през цялото време на годината в неговото селище може да се усети коледна атмосфера – множество хора със зачервени бузи слушат коледни песни и пращат писма и коледни картички до своите близки по цял свят. Пощенската станция тук е една от най-препълнените обществени сгради. Има и специално разделение на писмата -картичките и писмата, сложени в жълтата пощенска кутия, се изпращат веднага, а пуснатите в червената, се събират и се изпращат точно за Коледа (със специалното клеймо на Дядо Коледа).

С всяка изминала се година в Лапландия пристигат все повече и повече писма от малчугани от цял свят. През 2004 г. броят им е 500 000, а за да пристигнат до пощенската кутия на Дядо Коледа е достатъчно в полето за получател да пише "Лапландия, Дядо Коледа". От пощенската станция тук пък обясняват, че ако писмото не пълно само с коледни желания, а написано като обращение към приятел, Дядо Коледа отговаря. Пликовете от детските писма се продават и парите отиват в сметка на УНИЦЕФ.

Иначе самият Дядо Коледа е достъпен за всеки през цялото време на годината си. Той си има офиса -пещера. По стените на коридора, който води към него, могат да се видят снимки на президенти, актьори и други известни личности, приседнали до Дядо Коледа. По рафтовете в кабинета му пък са подредени огромни книги, в които са записани пакостите и добрите дела на всички деца. Джуджетата пък са нагърбени с тежката задача да снимат посетителите в скута на Добрия старец.

Фермите за елени са второто нещо, което стои на визитната картичка на Лапландия. Като полудомашни животни, те се скитат през по-голямата част от годината свободно и дори може да се случи да надникнат през прозореца, докато четете или вечеряте. Елените в Лапландия не са опасни и са изключително мили животни. Местните вярват, че всяко рогато животно, преминало Полярния кръг, трябва да бъде кръстено на специална церемония-кръщене. Обикновено гостите на церемонията получават рога, нарисувани с въглен върху челото. Има и ловене на елени с ласо.

Една от най-впечатляващите природни гледки в Лапландия е Северното сияние. Това естествено светлинно шоу се появява в 200 нощи годишно, но за съжаление не може да се наблюдава, когато е облачно. Жителите на Рованиеми твърдят, че най-големите фенове на Северното сияние в Лапландия са японците. Те дори имат специален софтуер на мобилните си телефони, който ги кара да звънят и да ги будят, когато сиянието се появи. Според вярванията на ескимосите при Северно сияние духовете играят на топка с череп на морж. Викингите пък вярвали, че духовете отвеждат мъртвите в царството на изобилието.

Отвъд Арктическия кръг, на Лапландия, се намира един уникален хотелски комплекс – Hotel & Igloo Village Kakslauttanen, който предлага 32 дървени къщички, 20 снежни иглута и 20 стъклени иглута. В това уникално място в Лапландия се намират и най-големите в света димна сауна и снежен ресторант.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.2
52
42
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Husein
Husein
21.11.2012 15:50
Аз живея тук и е супер! Елате вижте. ( но само с пари) :)
0
0