Pochivka.com»Статии и Новини»Замъци»Дворецът Бюкебург

Дворецът Бюкебург

Rosi TrifonovaRosi Trifonova
Администратор
2k
Дворецът Бюкебург

Замъкът Бюкебург (Bückeburg Palace) е разположен в китно малко градче, на 30 километра северно от Хановер. С повече от 700 години история зад гърба си Бюкебург днес е едно от многото места в Германия, където човек може да научи за историята и да придобие истински впечатления за блясъка и могъществото на управляващите немски фамилии.

Днес Бюкебург представлява вдъхновяващ и красив дворцов комплекс, резиденция на принцовете на фамилия Шаумбург-Липе (Schaumburg-Lippe), които и след оттеглянето им от властта през 1918 година, продължават да живеят в замъка. Оригиналният замък Бюкебург е издигнат около 1304 година, когато за него се споменава за първи път в историческите документи.

Дворецът Бюкебург

Граф Адолф VI (Graf Adolf VI) от семейство Шаумбург издига тук средновековната крепост, която е от типа воден замък. Дворецът имал главната задача да контролира важния тогава търговски път Хелвег (Hellweg).

В непосредствена близост до замъка започва да се развива малко селище, което с течение на вековете прераснало в град. Тук не се случва нищо особено, поне до управлението на Ернст Шаумбург, който е навярно най-значителната историческа фигура от управляващата фамилия.

Между 1601-1622 година Бюкебург се превръща в резиденция на Ернс, който дава на селището статута на град, построява много нови сгради в селището, както и пътища. От този период е и църквата с раннобарокова фасада (1612 година), която се счита за уникална в цяла северна Германия.

Промени по конструкцията на двореца Бюкебург се правят по време и след властването на Ернс Шаумбург. По значителни подобрения по двореца се извършват в следващите векове и превръщат Бюкебург днес в същински скъпоценен камък на бароковата архитектура.

Приказната Банкетна зала, измайсторена в стил рококо е завършена през 1897 година. Залата е просто великолепна със своята пищна украса и внушителни размери (9 метра височина, 12 метра ширина и цели 24 метра дължина).

По същото време на мащабната реконструкция на замъка Бюкебург (между 1893-1896 година) е направена и модерната кухня, която може да побере 250 души. Подобрения са направени и в красивите градини на замъка, където се появяват нови павилиони, цветни алеи и т.н.

В момента в Бюкебург живее принц Александър фон Шаумбург (Alexander Prinz zu Schaumburg-Lippe). От 1925 година на сам отделни зали, като голямата Банкетна зала, Златната зала, както и Капелата (Schlosskapelle) са достъпни за обществени посещения. От 2004 година тук функционира училище по изкуствата.

Паралелно с това дворецът Бюкебург редовно е домакин на много фестивали и изложби. В замъка могат да се видят невероятен брой предмети на изкуството. В огромните помещения на кухнята днес е направен приятен кафе-ресторант, където гостите на замъка могат да опитат от изисканата кухня.

От всички страни замъкът Бюкебург е заобиколен с 3 прекрасни парка и градини, разположени на 40 хектара. В тях също има какво да се види – различни статуи и скулптури, както и едно 25-метрово дърво (Mammutbaum), намиращо се зад Мавзолея в парка.

Днес много влюбени млади двойки избират да проведат сватбата си в прекрасната и изискана атмосфера на двореца Бюкебург. Любима за целта е Златната зала, в която почти всеки сантиметър е покрит с благородния метал . Към Бюкебург има и училище по езда.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати