Палацо Реале в Торино

Rosi TrifonovaRosi Trifonova
Администратор
2k
Палацо Реале в Торино

Кралският дворец в Торино или Палацо Реале (Palazzo Reale) е една от най-внушителните, красиви и интересни постройки, които могат да се видят в столицата на италианската област Пиемонт. Кралският дворец се намира на изток от Катедралата в Торино (Turin Cathedral), на просторния площад Пиаца Кастело (Piazza Castello) или Дворцовия площад.

В Палацо Реале е живяла Савойската династия в периода 1646-1865 година, но днес тази забележителност на Торино е атрактивна за посетителите най-вече заради парка и пищните покои на кралете. В едно от крилата на двореца се помещава и Кралската оръжейна, където се намира една от най-големите оръжейни колекции в света.

Когато Еманюел-Филибер, херцог на Савоя, премества столицата в Торино през 1562 година, той започва огромна поредица от проекти за изграждане на пищни и величествени сгради, което е продължено от наследниците му. Целта е била да се демонстрира царственост, сила и величие. В резултат на това се появява и Кралският дворец в Торино, който еизключителен комплекс от сгради, проектирани и украсени с водещи архитекти и художници от това време.

Палацо Реале в сегашния си вид се появява в отговор на желанието на Савойската династия да имат адекватна на положението им резиденция. Архитектурата на двореца е модернизирана през 17 век от Мари Кристина (Christine Marie of France).

Списъкът с имената на майсторите и архитектите, които са се погрижили през годините Кралският дворец в Торино да е това, което се вижда днес, е дълъг и включва някои от най-добрите скулптури, художници за времето си, като Francesco Claudio Beaumont, Daniele Seyter, Carlo Dauphin, Carlo Andrea van Loo, Giovanni Miel, Gregorio Gulielmi.

Навсякъде из двореца могат да се видят гоблени с митологични мотиви, които са от най-високо качество и са местно производство на Piedmont Manufacture of Beauvais di Gobelins.

Палацо Реале в Торино

Мебелите са забележителни и са дело на признати дърворезбари като Pietro Piffetti and Luigi Prinotto. Неокласическата завършеност на Кралския дворец в Торино, която често е определяна като твърде помпозна и претруфена е дело на Palagio Palagi.

Широко стълбище на Палацо Реале е проектирано през 1864 година от Аугусто Фери (Augusto Ferri) и води до апартаментите на първия етаж. Един от най-разкошни зали на двореца е Зала дел Тоно (Sala del Tono).

През 1848 година Карло Алберто напуска тази стая и отива до близката зала на оръжията, от която той обяви началото на първата война за независимост. Интересни са още Залата на Камарата, Китайската зала, проектирана от Francesco Juvarra и обрисувана с красиви френски на Claudio Beaumont.

В Кралския дворец в Торино могат да се видят още Балната зала, Танцовата зала, която е особено красива със своите мраморни колони, считани за вероятно най-добра работа на майстора Palagi.

Кралският дворец в Торино е успял да запази в детайли своята архитектура и автентична вътрешна украса и мебелировка, в резултат на което той е един блестящ музей на историята на Пиемонт между 17 и 19 век.

Градините на Палацо Реале са едно от любимите места посетителите. Изключително живописни, те са проектирани в първоначалния си вид от френския архитект Le Notre през 1697 година. И градината, и двореца са открити за обществеността, докато параклиса се управлява отделно макар и да е част от Палацо Реале.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.5
52
42
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати