Абатство Мелк

13.12.2010
Абатство Мелк

Абатство Мелк (Melk abbey) е стар бенедиктински манастир, датиращ от 12 век, в който днес може да се види най-богатата колекция на книги в Европа. Манастирът Мелк заедно с интригуващия замък Агщайн (Aggstein), панорамата на град Дурнщайн (Durnstein) и течението на река Дунав в близост до Дурнщайн са емблемите, с които може да се свърже австрийската невероятно красива местност на Вахау.

Мелк е един от най-красивите манастири в Централна Европа и Кремс. От 2000-та година Кремс, съседния Щайн и цялата област Вахау са обявени от ЮНЕСКО за част от световното културно наследство. Абатство Мелк е разположено на възвишение над десния, югоизточен бряг на река Дунав. На малко разстояние в посока югоизток от абатството се намира едноименното градче Мелк, което има около 5 хиляди жители.

Изключително красив със своята барокова фасада абтството Мелк доминира от своята висока скала над живописната долина Вахау, която продължава на север по течението на Дунав до град Кремс.

Манастирът Мелк седи в земите между Виена и Линц, като район вече е обитавана през каменната епоха.

По-късно на тази скала над Дунав ромеите изграждат наблюдателни кули. Мелкското абатство е основано през 1089 година от австрийския маркграф Леополд II, който дарява един от своите замъци на бенедиктинските монаси от Ламбахското абатство.

През 12 век в манастира е създадено училище, библиотеката му скоро става известна с голямата си колекция от ръкописи, а скрипторият се превръща във важно средище на тяхното производство. През 15 век абатството става център на Мелкската реформа, движение, довело до оживяване на монашеския живот в южните части на Централна Европа.

Абатство Мелк

Днешната барокова сграда на абатство Мелк е построена между 1702 и 1736 година. Главен архитект на проекта е Якоб Прандтауер (1660-1726). Първоначално той е нает да ремонтира част от старите сгради, но след проучване на състоянието им е решено те да бъдат разрушени и на тяхно място да се построи нова църква и манастирски сгради.

Нетипично за бароковите манастири, но в Мелк църквата заема доминиращо положение в общата композиция. Храмът е разположена в западната част на комплекса и заема централно място в издигащата се над местността обща фасада на манастира. Църквата на Мелк представлява кръстокуполна базилика с характерния за периода уширен притвор, над които се намират двете кули, оформящи западната фасада.

От двете страни на църквата започват двете външни крила, които продължават на запад и след нейната източна фасада. Южното крило е право и има дължина около 240 m, а северното следва начупената форма на скалното възвишение. Във вътрешността има още няколко по-малки крила, а източно от църквата е разположен голям вътрешен двор.

Абатство Мелк е забележително и с декоративното оформление на фасадите и с вдъхновяващия си интериора. Тези архитектурни декорации са дело на Йозеф Мунгенаст, който е племенник на Прандтауер и който ръководи строежа след неговата смърт. В църквата могат да се видят прекрасни стенописи, чиито автор е Йохан Михаел Ротмайр. Рисунките във внушителната и богата библиотека, която съдържа над 80 000 книги и 20 000 ръкописи, са дело на майстора Паул Трогер.

Днес манастирът Мелк е достъпен за туристически посещения, като се допускат единствено организирани групи, а не отделни посетителите. Входната такса е около 8 евро.

3.3
Общо гласували: 6
5 1
4 1
3 3
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати