Порта Палатина в Торино

16.12.2010
Порта Палатина

Порта Палатина (Porta Palatina) е забележителна древна структура от римски времена, която може да се види в Торино. Порта Палатина е била една от четирите главни градски врати, която позволявала достъпа от север към cardus maximus, която била обичайно втората най-голяма и главна улица в римския град. Тази историческа постройка е разположена близо до Дуомската катедрала (Duomo di Torino) и площад Палацо Реале (Palazzo Reale).

Порта Палатина се състои от една главна врата и две многоъгълни кули, които стоят от двете страни. Единствената останала оригинална част от структурата е именно главната врата, а останалото заедно с кулите е добавено през Средновековието. Зъбците на Порта Палатина датират от 1404 година.

Името Porta Palazzo идва от латинското "Porta Palatii, което се превежда като дворцова врата, която била свързана с кралския дворец, в който управлявали множество исторически фигури, като Ломбардските крале и Карл Велики. По-късно мястото се превръща в седалището на общински власти.

В началото на 18 век в Торино се провежда мащабна строителна реформа, в резултат на която се появяват едни от най-красивите и интригуващи постройки в Стария център на града. През тези ранни години на 18-тото столетие Порта Палатина също претърпява значителна реставрация, под грижовната ръка на архитекта Антонио Бертола (Antonio Bertola).

Предполага се, че оригиналната Порта Палатина е издигната някъде в края на първи век. Малко повече от 17 века по-късно Виторио Амедео II Савойски решава, че тази древна структура вече не е актуална, загрозява Торино и е време да се унищожи. За щастие главната заслуга на спасяването на Порта Платина е на архитекта Бетола. Той успява да убеди владетеля, че е недопустимо заличаването на такава историческа забележителност.

Порта Палатина в Торино

В периода между 1860 и 1934 година се правят много постъпки Порта Палатина да бъде реставрирана до оригиналния вид на конструкцията. Античната постройка е изолирана максимално от градски условия, като дори са съборени няколко къщи, които се намирали в близост до римския паметник.

По време на фашисткото управление в предната част на паметника са разположени две бронзови статуи, които са копия на по-стари такива. През 1961 година в чест на стогодишнината от обединението на Италия, на Порта Палатина е монтирана светлинна инсталация от Guido Chiarell.

Днес Порта Палатина е едно от красивите и спокойни места, където човек може да се разходи в Торино. Античната структура на римляните е опасна от приятен парк, който бе реализиран през последните няколко години и имаше за цел да върне максимално автентичността и предназначението на Порта Палатина.

3.8
Общо гласували: 4
5 1
4 2
3 0
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати