Саламин, Кипър

Rosi TrifonovaRosi Trifonova
Администратор
2k
Саламин, Кипър

Саламин (Salamis) е името на древната държава град, която просперирала на остров Кипър през 8-6 век пр.н.е и след това. Саламин днес е уникален археологически комплекс, разположен на източния кипърски бряг, на устието на река Pedieos. Интересните руини на древното селище стоят на 6 км северно от съвременния град Фамагуста (Famagusta). Тукашният район представлява края на плодородна равнина между две планини.

Предполага се, че името на острова вероятно идва от Салам (Shalam), на финикийски - мир, под което е отбелязана в творбите на Омир. Според някои източници Саламин идва от името на нимфата Саламина, която според легендите е майка на Кихрей, първият цар на острова.

Саламин, Кипър

През 6 век пр. н.е. Саламин вече е важен център на морския бряг. Най-ранните археологически находки тук датират от единадесети век пр.н.е. (късно-бронзовата епоха). Находищата на медни руди превръщат Кипър още по онова време в едно от най-важните търговски кръстовища. Едновременно с това земите на Саламин очертават ориенталското културно лице на континенталната част на Гърция в края на т.нар. гръцки тъмни векове (Dark Ages).

През 6 век пр.н.е. в Кипър са отсечени първите монети, следвайки персийските прототипи. По това време островът е под контрола на асирийците, но градът държава Саламин се радва на относителна самостоятелност, докато плащали данъци на асирийската корона.

Много владетели на града натрупали богатство в този период. Доказателство за това идва от кралските гробници, където в чест на починалия владетел е бил принасян в жертва и жребец. В гробниците се слагали и буркани с маслиново олио.

Саламин

Митологичният основател на Саламин е Teucer , който бил син на Телемон (Telamon), който бил цар на острова на Саламин, стоящ срещу Атика . Според древногръцките легенди на острова се е родил героят Аякс. Teucer не успял да се завърне след Троянската война у дома, защото трябвало да отмъсти за брат си Аякс. На 28 септември 480 пр.н.е. в Саронския залив край остров Саламин в Егейско море се състои епичната битка между гръцкия и персийския флот.

Тя е част от втората Гръко-персийска война и завършва с блестяща победа за гърците, която обръща хода на войната в тяхна полза. Саламинската битка е описана от Есхил във формата на съобщение, което персийският вестител прави на Атоса, майката на Ксеркс, с което той й разказва как персийската войска била разгромена при Саламин.

Разкопките в Саламин започна през 1952 г. и завършват през 1974 година. Преди турската инвазия в руините е имало много археологически находки. Повечето от съществуващите днес руини са от римски времена. Тк някога е имало храм на Зевс, който навярно е съществувал от основаването на Саламин.

Останките от него говорят за елинистичния период. По време на Римската империя в Саламин е имало културен център, разположен в по-обширната северна част на града. Там могат да се видят физкултурен салон, театър, амфитеатър, стадион-сцена и обществени бани.

Във физкултурния салон могат да се видят много реставрирани статуи, повечето от които са без глави. Тук е и оригиналното място на статуята на Август, но някои от колоните са били пренесени в по-късен етап от театъра, след едно голямо земетресение през 4 век.

Театърът в Саламин е също от времето на Август, като е в състояние да побере 15 000 зрители. В Саламин са добре открити и реставрирани баните и обществените тоалетни, които са за общо 44 души. Все още могат да се видят и останките от агората и канализацията, с която селището е снабдявано с вода.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3
50
40
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати