Храмовият комплекс Дендера

25.12.2010

Храмовият комплекс Дендера (Dendera Temple complex) е култов ритуален дом на древните Египтяни. Дендера се намира на 60 км северно от Луксор, на 8 км от Кена и на около 2, 5 км югоизточно от самоте селище Дендера. Тук може да се види един от най-старите и на практика отлично запазени паметници на египетската култура. Храмът Дендера е успял да се запази непокътнат заради факта, че до средата на 19 век остава погълнат от пясъци.

На около 75 километра южно от Абидос (Abydos) Дендера е изключително ценен египетски паметник, защото благодарение на Отлично зашазената му структура може да се научи и види много от културата на този древен народ.

Храмовият комплекс Дендера

Покрай Данера могат да се посетят още и близко разположените Храм на Карнак (Karnak), който се намира само на 47 км, а величествения Храм на Луксор отстои едва на 49 км.

Според археологическите доказателства храмовият комплекс Дендера е построен някъде около 2250 г. пр.н.е. от император Пепи I (Pepi I). Храмът е бил реконструиран по времето на фараона от IV династия Хуфу.

Храмът на Дендера е бил столица на шестата фараонска провинция в Горен Ефипет. Той стои насред пустинята, на западния бряг на Нил е бил център на поклонение на Хатхор – богинята на любовта и небето. Тук са се провеждали култови празнества.

НАй-значителната част от храмовия комплекс Дендера е всъщност храма на Хатор (Temple of Hathor). Той се разпростира на значителните 40 000 кв. м площ, като е заобиколен от оградна стена, изградена от пясъчникови скали.

Дендера е била известна на древните египтяни под името Tantere, което в гръко-римския период се променя. Именно от това време датира и храмът на Хатор, който обаче използва основите на първоначалните египетски конструкцииот времето на фараона Хуфу в Дендера.

Култовата постройка посветена на Хатор датира от династията на Птолемеите (Ptolemaic dynasty). По-късно тя е довършена от римския император Тиберий (Tiberius). Символ на Хатор била кравата, а на цяла Дендера крокодилът, който между другото е тачено животно от много египетски древни градове. В главанат зала на храма на Хатор е изобразен император Неро, който би трябвало да е представен в неговия дом.

Храмът на Хатор се смята за единствената по рода си постройка в цял свят, която може да се види и днес. Той и цялата Дендера са ритуални места и като такива те са осеяни с различни фигури на богове, жреци, фараони. Днес само вратата на източната външна стена на главния храм на Хатор напомня на оригиналната конструкция на светилището.

4.3
Общо гласували: 4
5 2
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати