Национален парк Арките

31.12.2010
Национален парк Арките

Национален парк Арките (Arches National Park) е навярно единственото място в света, където на сравнително неголяма площ могат да се видят над 2000 естествено образували се арки. Паркът Арките се намира непосредствено до град Моаб (Moab) в източната част на американския част Юта и се счита за една от най големите природни забележителности не само в щата, но и в цяла Северна Америка. Катеренето по арките е строго забранено, но въпреки това тук има достатъчно други интересни образования, като пясъчни кули, по които катеренето е разрешено.

Всичките естествени арки на Национален парк Арките са оформени от скалите от червен пясъчник под влияние на природните сили – слънце, вятър, вода и лед. От 1970 г. насам около 40 арки са разрушени поради ерозия. Целият парк се разпростира на площ от 309 кв.км.

Национален парк Арките

Паркът е част от платото Колорадо, което е считано за високопланинска пустиня. Арките най-напред е обявен за национален монумент на 12 април 1929 г., а на 12 ноември 1971 г. получава статут на национален парк. Годишно в парка Арките идват около 700 000 - 800 000 посетители.

Входът за парка е на север от Моаб, на път US 191 - на 26 мили на юг от I-70. В самия град, който е най-големият в щата, туристите могат да си купят велосипеди за планината. След входа на парка Арките, пътят води по стръмен скален участник с няколко остри и насечени завои, след което завива към червените пясъчни скулптори и пустинята. Най-важните забележителности на парка могат да се разгледат детайлно единствено ако се мине по някоя от многото къси пътеки, които заобикалят красивите скални форми.

Входът за парка струва 10 долара за 5 човека и е валиден около 1 седмица. Цената на входния билет е $10 за кола или $5 за пешеходци и велосипедисти. Строго забранено е катерене по скалите.

Национален парк Арките

Ако човек има желание да разгледа всички интересни форми на парка Арките ще са му необходими поне няколко дена, което пак е недостатъчно време, за да обиколите целия парк. Най-подходящото време за посещение на Арките е през пролетта или есента, защото тогава е по-прохладно от лятото и няма снеговалежи, както през зимата.

Сред основните забележителности на Национален парк Арките са Деликатната арка, която е символ на щата Юта. Тя е самотна арка, която пази деликатно равновесие, откъдето получава и името си. Именно този природен феномен е представен на автомобилните номера на щата Юта и на пощенски марки.

Национален парк Арките

През нея преминава олимпийския огън по време на зимните олимпийски игри в Солт Лейк Сити. До Деликатната арка се стига по пътека от ранчото Уолф, разположено на около 3-4 км от входа на парка. Хижата е построена близо до поточе от ранните заселници през далечната 1888 г.

Друга забележителност на парка Арките е т.нар. Балансиран камък — гигантско образувание с големина на 3 автобуса, който се намира в деликатно равновесие високо върху скала. Атрактивна за туристите е и Двойна арка, представляваща 2 арки една върху друга, където е заснета част от филма "Индиана Джоунс и последният кръстоносен поход".

В парка Арките се намира и най-голямата и дълга арка в света - Пейзажна арка. Тя е много тънка и дълга цели 88.5 метра. Други интригуващи обекти в парка са Огнена пещ, Дяволската градина, Черен ангел, Кулите на съда, Вкаменени дюни и още много други.

4.5
Общо гласували: 4
5 2
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати