Pochivka.com»Статии и Новини»Паркове»Национален Парк Денали

Национален Парк Денали

Rosi TrifonovaRosi Trifonova
Администратор
2k
Национален Парк Денали

Национален парк Денали е признат за една от най-красивите природни местности на нашата планета. Изключително разнообразен със своята флора и фауна, Денали е място на естествено местообитание на много животни, някои от които са застрашени. Паркът Денали (Denali National Park) се намира в самото сърце на Аляска и е горд собственик на най-високия връх на Северна Америка - Маккинли, достигащ внушителните 6193 метра.

Национален парк Денали е разположен на 380 км северно от Анкоридж. Тук всеки сезон крие своите предимства, които го правят примамливо място за посещение. През пролетта и началото на лятото в Денали посетителите могат да се любуват на диворастящи цветя и птици, през есента гледката на червеникаво-жълтите земи е уникална.

Национален Парк Денали

На 21 юни тук може да се наблюдава лятното слънцестоене, с почти 24-часова слънчева светлина, която дава уникалната възможности за наблюдение на дивите животни. Все пак пътят в парка Денали е затворен от октомври до края на май поради снежни натрупвания. Най-добре е да посетите парка между май и септември.

Оптимален вариант е да се вземе специалния автобус, чиято цена на билетите варира между 17–33 долара в зависимост от спирката вътре в парка. В самия парк Денали може да се къмпингува в едноименния камп, разположен на 143 км от входа. Той е отворен от началото на януари до началото на септември.

В самия парк Денали има доста добри условия за туристите. Има места, където може да се отседне и едновременно човек може да се наслаждава на любезно обслужване и дивни природни гледки. Тук са изградени 17 къщи от груби и неодялани дървени трупи, които предлагат всичко необходимо за приятна почивка. Отделно от това служителите провеждат вечерни образователни програми и информират посетителите за възможностите за наблюдаване на дивите животни.

Национален парк Денали е значителен по размер – простира се на площ от 24 585 кв. км., по-голям от щата Масачузец, а безспорната му гордост и емблема е великият връх Маккинли. Често този гигантски връх е обвит от облаци, което обаче не пречи да се види красотата му.

Маккинли е кръстен на двайсет и петия президент на САЩ, но местните (индианците атабаски) все още го наричат Денали, което означава „високият”. Другата вдъхновяваща природна забележителност на този парк в Аляска е езеро Уондър, чиято красота е вдъхновила името му в (превод от англ. - „чудо”) и в чиито кристално бистри води се „оглежда” връх Маккинли.

Природата на парка Денали е прекрасно хармония от субарктическа тундра и тайга, ледници, дълбоки долини, масивни планински върхове, които съперничат на първенеца, а сред всички тях необезпокоявано живеят мечки гризли, вълци, северни елени, лосове, диви овце, бял мармот, полярна земна катерица, бобър, безопашат заек (Ochotonidae), както и полярен заек. много видове птици и още повече растения.

Много от птиците, с чиито популации е популярен Денали, мигрират огромни разстояния между местата където гнездят в парка и техните зимни местообитания. От пернатите в парка Денали могат да се видят яребица, дрозд, дъждосвирец (Charadriidae), исландски сокол (Falco rusticolus), мяукащ гларус, жълта овесарка (Ernberiza citrinenella) и зимуващите в парка гарван (Corvus cogax), бяла яребица (Lagopus alpinus), сврака (Pica), сивата сойка и др.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати