Pochivka.com»Статии и Новини»Паркове»Национален парк Уотъртън

Национален парк Уотъртън

Rosi TrifonovaRosi Trifonova
Администратор
2k
Национален парк Уотъртън

Национален парк Уотъртън (Waterton National Park) е едно от най-красивите и важни в екологично отношение места в Канада. Както може да се предполага паркът дължи името си на многото прекрасни и кристално чисти езера, които се намират на територията му. По-специално Националният парк е кръстен на едноименното езеро Уотъртън (Waterton Lake), както и на природозащитника Чарлз Уотъртън (Charles Waterton).

Паркът Уотъртън е разположен на територията на канадската провинция Алберта (Alberta). Природната местност се разпростира в югозападния й край, като граничи с Национален парк Глетчер на юг. Всъщност двете защитени територии са обединени през 1932 година под общото име Международен парк на мира на ледниците и езерата Уотъртън.

Национален парк Уотъртън

Тази огромна територия е наречена Короната на континента, защото тук се намират едни от най-закътаните места в канадските Скалисти планини. Тук природното и животинското богатство е огромно и важно за екологичното равновесие.

Короната на континента е огромно пространство, три пъти по-голямо от Кънектикът, в което са обединени предимно естествени територии. Простира се на около 400 км от север на юг, от горното течение на реките Елк и Хайуд в Британска Колумбия и Албърта до долината на река Блекфут в Монтана. Международният парк, който е първи по рода си в цял свят, обхваща планински вериги на запад от Континенталния вододел и края на равнините на изток.

Около 1/3 от тази територия е защитена, но останалите земи не са незащитени и обхващат смесица от частни земи и такива, които се управляват като национални или провинциални гори. Това поражда и развитието тук на неблагоприятни за околната среда действия като дърводобив, животновъдство и лов, миньорство и др.

Сред дивите животни, които могат да се видят в парка Уотъртън са мечки гризли, росомахи, лосове, орли, канадски муфлони, пъстърви и още много други. Те обитават не голяма по размер, но невероятно живописна територия, съставена от планински хълмове и дивни природни кътчета. Национален парк Уотъртън спомагат за опазването на уникалните и изключително разнообразни физични, биологични и културни ресурси, намиращи се в Короната на континента.

Върхов момент в тази природно богата територия на Канада е горното езеро Уотъртън, което е най-дълбокото в Канадските Скалисти планини (Canadian Rockies). Всъщност паркът Уотъртън е четвъртият национален парк в Канада и най-малкият в тази планинска верига. Площта, на която се разпростира е едва 505 кв. км, но все пак той си остава едно от най-ценните природни богатства на Северноамериканската страна.

45 вида различни местообитания могат да се срещнат в Национален парк Уотъртън, сред които влажни зони, пасища, високопланински райони и т.н. Тук живеят над 1000 вида висши растения, 218 вида лишеи, повече от 60 вида бозайници, над 250 вида птици, 24 вида риби, 10 вида влечуги и земноводни и още безброй животинки и растителни екземпляри. Много от тях са редки или застрашени. Повече от половината растителни видове в Алберта може да се видят на територията на парка Уотъртън.

На 6-ти декември 1995 година ЮНЕСКО включи в списъка със световното културно наследство Международния парк на мира на ледниците и езерата Уотъртън, тъй като той представлява ценен природен резерв на нашата планета.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
51
40
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати