Езерото Виктория

30.04.2011

Езерото Виктория (Victoria Lake) е най-голямото тропическо езеро в света. Намира се на плато в западната част на африканската Голяма рифтова долина и граничи с Танзания, Уганда и Кения. Виктория е сравнително плитко езеро, като най-голяма му дълбочина достига 84 м, а средната е около 40 м.

Бреговата линия на Виктория е с дължина 3 440 км, като достига дължина 320 км и ширина 275 км. Повече от 3 000 острова са се образували в този огромен воден басейн, като много от тях са населени. Със своите 2 750 куб. км вода. Виктория е седмото в света сладководно езеро по обем.

Езерото Виктория

Виктория е открито от английският изследовател Джон Спик на 30 юли 1858 г. Джон Ханинг Спик бил английски пътешественик и изследовател, който служи като офицер в Индия и провежда минералогически и зоологически изследвания в Хималаите и Тибет. Участвал е в Кримската война като доброволец в турската армия. Сред другите му занимания попада и изучаване на фауната на Кавказ.

През 1856 г. изследователят заминава за Централна Африка. Местните наричали езерото Виктория Укереуе, но след 1958 е преименувано на Виктория. Спик смятал този воден басейн за източник на река Нил. Всъщност Виктория е извор на най-дългото разклонение на река Нил - Бели Нил и събира водите си от район с площ 184 000 кв. км.

Виктория е най-голямо езеро от Великите Африкански езера (Виктория, Танганайка и Малави) и се нарежда на трето място място сред всички езера в света, като е изпреварено единствено от Каспийско море и Горното езеро в Севeрна Америка. Сред сладководните езера на земята Виктория заема втора позиция, като челното място остава за Горното езеро в Северна Америка.

Предполага се, че езерото Виктория се е образувало преди повече от 12500 години, като преди този момент на мястото му е имало зелени площи. Това прави Виктория най-младото от трите източноафрикански езера.

Сред многото каменни острови на Виктория спадат и голямата група острови Ссесе в Уганда, които са популярна и атрактивна туристическа дестинация. Общата площ, която островите покриват е около 6 000 кв.км. Сред островите в Кения са остров Мфангано (Mfangano, Mfanganu), където могат да се разгледат няколко скални рисунки, Ндере (Ndere), зает изцяло от Националния парк Ндере. В Танзания се намира и остров Укереве (Ukerewe), който с 530 кв.км площ, е един от най-големите езерни острови в света.

В езерото Виктория се вливат 8 пълноводни реки и многобройни по-малки притоци. Река Кагера (Акагера) (Kagera) е най-пълноводният и главен приток на езерото Виктория. Извира от територията на Бурунди, близо до северния край на езерото Танганика. Влива се в езерото на територията на Танзания, на 40 км северно от град Букоба.

Делтата на реката е заблатена и по бреговете ѝ растат голямо количество папируси. Сред останаалите реки, които се вливат във Виктория са Нзоя (Nzoia), Реките Яла (Yala) и Няндо (Nyando), които са едни от най-големите замърсители на езерото, Река Сонду Мирю (Sondu Miriu) и още др.

Езерото Виктория се оттича със скорост 600 куб.м/сек чрез река Виктория-Нил на север. Сред защитените територии в езерото Виктория са Националният парк Блато Сайва (Saiwa), който е най-малкият национален парк в Кения и заема само 2, 9 кв.км, Националният парк на остров Рубондо (Rubondo) в Танзания, Резерватът Катонга (Katonga) разположен на 207 кв.км по поречието на едноименната река в Кения и Националния парк Ндере (Ndere), който се намира на остров Ндере в Кения.

4.1
Общо гласували: 15
5 6
4 6
3 2
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати