Pochivka.com»Статии и Новини»Водопади»Водопадът Пистъл Рейдър

Водопадът Пистъл Рейдър

Rosi TrifonovaRosi Trifonova
Администратор
2k
Водопадът Пистъл Рейдър

Водопадът Пистъл Рейдър (Pistyll Rhaeadr Waterfall) е една от най-вдъхновяващите природни картини, които могат да се видят в Уелс. Пистъл Рейдър е невероятно красиво природно образувание, което няма еквивалент в цялата страна. Не случайно той се счита за едно от седемте чудеса на Уелс.

Пистъл Рейдър има претенцията да е най-високият водопад в Уелс, а според някои и на територията на Обединеното Кралство. В Англия обаче имат свои претендент за титлата в лицето на водопадът Котли Спаут (Cautley Spout), намиращ се в рамките на Национален парк Йоркшир Дайлс (Yorkshire Dales).

Водопадът Пистъл Рейдър

В буквален превод името на Пистъл Рейдър означава „изворът на водата”. За много уелсци водопадът е едно от онези места, на които те винаги се връщат отново и отново. Тук единственото, което човек може да изпита е чувството на омиротворение и благоговение при вида на красивите, стихийно стичащи се води. Пистъл Рейдър е една от най-посещаваните природни забележителности в Уелс.

Водопадът се намира в северно разположеното графство Поуис (Powys), в планинските хълмове Бъруин (Berwyn Mountains), на около 34 км западно от градовете Oswestry и Shrewsbury. На няколко километра разстояние е най-близкото населено място – селцето Llanrhaeadr-YM Mochnant.

Достъпът до водопада е съвсем лесен, като от паркинга има пътека, отвеждаща до основата на Пистъл Рейдър, а от там в дясно е и маршрутът до горната част на водопада.

Пистъл Рейдър се е образувал на река Afon Disgynfa, като водата се стича на общо 3 пада с обща височина от 73 метра. След водопада реката е позната с името Afon Rhaeadr. Най-високото ниво от трите е с височина от 40 метра.

Именно то е обявено за едно от седемте чудеса на Уелс, а успоредно с това е обект на специален научен интерес. Когато през 19 век авторът Джорд Бъроу (George Borrow) за първи път вижда водопада, възкликва: „Никога не съм виждал вода да се стича толкова елегантно, на толкова много изящни и красиви капки, както тук.”

Tan-y-Pistyll е името на малкото кафене в основата на Пистъл Рейдър, където посетителите могат да се отпуснат с гореща напитка и да наблюдават красиво падащите води на тази уелска гордост. Заведението разполага и с външни градини, като предлага и храна.

Районът на Пистъл Рейдър е добре разработена туристическа местност, като тук има къмпинг и възможност за планински разходки благодарение на възвишенията Бъруин.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
51
41
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати