Pochivka.com»Статии и Новини»Замъци»Крепостта Гианце

Крепостта Гианце

Rosi TrifonovaRosi Trifonova
Администратор
2k
Крепостта Гианце

Внушителната крепост Гианце (Gyantse Castle) доминира от своята сивкав скалист хълм над едноименния град, разположен в южната част на Тибетския автономен район и на северния бряг на горното течение на река Нианг Чу (Nyang Qu). Тя от своя страна е приток на река Yarlung Zangbo.

В буквален превод от тибетски, Гианце ("ghee-YAHN-tsee") означава „върхът на победата и върхът на владетелския дворец”. За жалост Крепостта Гианце носи печалната слава на мястото, където английската армия нанася първия масов побой в историята на тибетския народ в началото на миналия век (1903-1904 г.).

Крепостта Гианце

С нахлуването на великобританските войски на високия хълм на Гианце са бомбардирани и убити повече от 1000 тибетци. Днес обаче за огромната трагедия на този народ през последните 40 години, когато Китай се опитва да го подчини на комунизма, не може да се види почти нищо. На върха на крепостта на Гианце има само „антибритански” музей.

Самата крепост е внушителна със своите размери и конструкция. Тя датира от около средата на 1400 година, като е съчетание от дебели стени, кръгли кули, правоъгълни постройки. Според Витали, дворецът е построен около 1390 година, за да охранява южните проходи към долината Тцангпо (TsangpoValley) и Лхаса (Lhasa).

Главният портал на крепостта Гианце се намира от източната й страна, а целият комплекс е заобиколен от защитна стена, дълга около 3 км. Най-ранните свидетелства за укрепление на хълма идват от 838-841 година, а се предполага, че основите на укрепителните стени са положени през 1268 г.

Големият дворец Гианце е издигнат най-вероятно през 1365 г. от местния принц Пхакпа Пелцангпо (Phakpa Pelzangpo). По-късно през 14 век неговият син Kungpa Phakpa (1357-1412 г.) разширява крепостта Гианце. Той премества кралската резиденция в двореца на хълма и построява първия храм на Гианце - Samphel Rinchenling.

Макар и по-голямата част от стените на крепостта Гианце да са полуразрушени, по тях все още могат да се видят стенописи от т.нар. стил (Newari), който е основата на по-късния стил Гианце.

През 1967 г. по време на Културната революция стените на Гианце са бомбардирани от китайците, но няма много доказателства и записи за това посегателство. След този инцидент Гианце е постепенно възстановяван и все още доминира от своя хълмист връх над тукашната тибетска долина.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
42
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати