Pochivka.com»Статии и Новини»Водопади»Водопадът Кьосфосен

Водопадът Кьосфосен

Rosi TrifonovaRosi Trifonova
Администратор
2k
Водопадът Кьосфосен

Кьосфосен (Кjosfossen) е легендарена водопад в Норвегия. Той е толкова красив и интересен, че норвежците са построили до него специална железопътна линия, която да улеснява желаещите да се докоснат до това природно чудо. Великолепният кьосфосен с неговата атрактивна форма на пясъчен часовник се намира Западна Норвегия, в областта, известна със своите фиорди - Аурланд (Aurland).

Разположен сред фиордовите образувания на района Sogn og Fjordane, водопадът Кьосфосен е една от най-големите туристически забележителности на страната. До тук е изградена специалната железопътна линия през 1951 г. - Flåm Line, която днес преминава през един от най-стръмните жп- маршрути в цял свят. Това дръзко творение на инженерната мисъл преминава през усукани тунели, спираловидни наклони и превежда пътниците през едни от най-красивите места в Норвегия.

Маршрутът на Flåm Line е с продължителност на 20 км, по време на които могат да се видят от речни долини, китни малки ферми, водопади и заснежени планински била. Навярно най-интересната спирка на влака е водопадът Кьосфосен. Железницата спира буквално пред природната забележителност, в нейната долна част. От тук най-близкото населено място е градчето Мирдал (Myrdal), където също има спирка на влак.

Красивият Кьосфосен се стича в зигзагообразно направление в продължение на цели 225 метра, като долната част на водопада е с височина 93 метра. Единственият начин човек да види това великолепно творение на майката земя е с влак. До Кьосфосен има и път, но той е толкова тесен и некомфортен за пътуване, че едва ли някои би го предпочел пред туристическата железница.

Пред Кьосфосен има изградена специална наблюдателна платформа, от която посетителите могат да наблюдават бурно спускащите се води, да направят снимки и да занемеят пред огромната мощ на водопада. Почти винаги наблюдателната платформа е пренаселена, а е препоръчително да се носят и дъждобрани. Стихийните потоци на Кьосфосен се захранват от езерото Райнунга (Reinunga Lake), което може да се види по пътя с влака.

Водопад Кьосфосен в Норвегия

Кьосфосен е впечатляваща гледка, която е съпроводена от заглушаващия шум на разпръскващите се в милиарди капки води на водопада. Той е една от главните забележителности по популярния в Норвегия туристически маршрут Norway in a nutshell trip. Това пътуване отвежда желаещите до до едни от най-красивите фиорди в страната.

Препоръчително е да посетите Сьосфосен след декември, защото тогава водите му са най-бурни. Недалеч от водопада кьосфосен могат да се посетят още приказни места, като Национален парк Йостедалсбреен (Jostedalsbreen National Park), отдалечен на 97 км, водопада Voringfoss, отдалечен на около 43 км, Зогнефиорд (Sognefjord) отдалечен на около 49 км и др.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
52
41
32
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати