Pochivka.com»Статии и Новини»Водопади»Водопадът Такакау

Водопадът Такакау

Rosi TrifonovaRosi Trifonova
Администратор
2k
Водопадът Такакау

Водопадът Такакау е една от най-вълнуващите гледки, които могат да се видят рамките на Национален парк Йохо, разположен в югоизточната част на Британска Колумбия в Канада. Той е част от системата паркове Канадски скалисти планини, които са защитени от ЮНЕСКО. Такаку е огромен и невероятно красив водопад, считан за третия най-голям в северноамериканската страна. Той се намира в долината на Йохо, северната част на парка, като има добре очертан маршрут, за достигане до него.

Със своята височина от 384 метра Такакау се нарежда на второ място сред водопадите в Западна Канада, веднага след водопада Дела (Della Falls) на остров Ванкувър. В действителност обаче свободният пад на Такакау е по-малко – 254 метра. До 1985 година той е считан за най-големият водопад в Канада. Странното име на тази величествена природна забележителност идва от местното наречие на езика Cree. В буквален превод Такакау означава “той е великолепен”, което е чистата истина.

Водопадът Такакау

Внушителният гръм на падащите води се чуват още отдалеч. Такакау е захранван от по-горе разположеният ледник Дейли (Daly Glacier), който е част от ледниковото поле на планината Уапутик (Waputik Icefield). Благодарение на ледниковото си захранване, тази природна забележителност на Йохо запазва пълноводието си почти целогодишно. Особено величествена е гледката към Такакау през пролетта, когато ледниците се топят и засилват максимално водната струя. Това е и причината по това време на годината тук да пристигат най-много посетители.

За да стигнете до Такакау е добре да поемете пътя, който води откъм изток. Следва се магистралата Trans-Canada Highway в продължение на 23 километра, западно от езерото Луис (Lake Louise), докато се достигне пътят на долината Йохо (Yoho Valley Road). Преходът откъм запад отвежда посетителите на паркинг за колите. След кратка туристическа разходка се стига до основата на Такакау. Важно е да се отбележи, че пътят в долината Йохо е доста тесен и не е подходящ за големи автомобили и ремаркета.

Има още доста забележителности, които задължително трябва да се разгледат в района на Такакау и долината Йохо. Сред тях са 30-метровият Laughing Falls, водопадът Wapta Falls в западния край на парка, Изумруденото езеро (Emerald Lake), езерото Охара (Lake OHara) и още мн. др.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.5
52
41
31
22
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати