Pochivka.com»Статии и Новини»Водопади»Водопадът Севън Вейл

Водопадът Севън Вейл

Rosi TrifonovaRosi Trifonova
Администратор
2k
Водопадът Севън Вейл

Само на една ръка разстояние от изумрудените води на езерото О’Хара в Национален парк Йохо (Yoho National Park), може да се види приказно красивия водопад Севън Вейл (Seven Veil Falls). От самото му име се подразбира, че тази очарователна природна забележителност спуска водите си по седем тънки каскади. Севън Вейл се е образувал на едно хълмисто възвишение, покрито с иглолистни дървета точно до брега на езерото О’Хара.

Достъпът до водопада е по маршрута за самия воден басейн. До това място в Национален парк Йохо има специални автобусни линии, но туристическият поток е голям и е най-добре да си направите предварителна резервация за място. В самия ден и час на пътуването ви, навярно няма да има никакви. С автобуса се изминават около 15 км.

Разбира се, когато слезете на спирката е нужно да повървите още, но това ще е разходка, за която няма да съжалявате. Пътят към Севън Вейл е осеян с гледки на още езера като езерото Мери (Mary Lake), с виещи се планински пътеки и морени. Денивелацията при изкачването към О’Хара и Севън Вейл е около 500 м.

Водопадът Севън Вейл се намира при надморска височина от 2115 метра. Водите му се захранват от оттока на по-горе разположеното езеро Осеа (Lake Osea), с после се стичат в самото О’Хара. Той тече спокойно на фона на Канадските Скалисти планини, които са една от най-старите и ценни еко системи в света.

Той се намира от източната страна на О’Хара, точно срещу една хижа на брега и няколко други сгради, където човек може да отседне. От всяко ъгълче на езерото прекрасната гледка към Севън Вейл се вижда отлично.

От самата хижа до водопада се стига за около 30 минути, а оттам насетне изкачването до Севън Вейл се минава за около 15 минути изкачване по стръмен склон, отрупан с камъни и паднали дървета. Сред останалите красиви водопади, които могат да се видят в Национален парк Йохо са Такакау (Takakkaw Falls) и Уапта (Wapta Falls), Laughing Falls и Туин (Twin Falls).

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.5
52
42
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати